Šalša šporka
Moja baka ju je ovako radila, predivna i "preslatka". Otkrila mi je tajnu kako da ne stvljam šećer kao neki, niže će te je i vi otkriti.
Sastojci:
- 4 rajčice srednje veličine
- 2 luka srednje veličine
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice
- 1 dcl crvenog vina
- začini po želji (origano, majčina dušica....)
- sol
Priprema:
Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće.
U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica.
Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi.
Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom.
Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.
- Vaše oznake (tagovi): jela od povrća
- Sastojci: Kuhati / luk / maslinovo ulje / origano / rajčice / sol / vino / začini