Šalša šporka

Autor: LanaM   (palac x 10392) |moji recepti

0
4 rajčice srednje veličine 2 luka srednje veličine 50 ml maslinovog ulja 1 režanj češnjaka jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice 1 dcl crvenog vina začini po želji (origano, majčina dušica....) sol Priprema: Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće. U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica. Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi. Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom. Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Moja baka ju je ovako radila, predivna i "preslatka". Otkrila mi je tajnu kako da ne stvljam šećer kao neki, niže će te je i vi otkriti.
Šorka šalša

Sastojci:

  • 4 rajčice srednje veličine
  • 2 luka srednje veličine
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice
  • 1 dcl crvenog vina
  • začini po želji (origano, majčina dušica....)
  • sol

Priprema:

Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće.

U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica.

Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi.

Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom.

Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.

 

 

No votes yet

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Blitva s rajčicom, krumpirom i lešo lignje - PROČITAJTE Brudit i palenta na selački - PROČITAJTE Brudet - PROČITAJTE Črni rižot od sipi - PROČITAJTE Pileći paprikaš - PROČITAJTE