Prigorska pogača

Autor: franka   (palac x 1505) |moji recepti

0
Perite ruke!

Prije početka pripreme hrane obavezno operite ruke ruke, uzmite čisto suđe, a ruke, odjeću, radnu površinu i prostoriju u kojoj pripremate hranu ili jedete možete poprskati sprejom poput Eliksir St. Rocha (koji sadrži 14 eteričnih ulja i štiti vas prirodnim putem).

Čuvjate zdravlje!

recepti_bez_slike

Sastojci:

Tijesto

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 30 dag brašna
  • 2 žlice ulja
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • 2 dl mlijeka
  • malo soli

Premaz

  • 1 žumance
  • 2 žlice mlijeka

Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka i šećerom pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, ulje, jaje i sol. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku i podijelite ga na četiri jednaka hljepčića. Svaki hljepčić premijesite i valjkom razvaljajte na debljinu oko 1/2 cm pa ih stavite u namašćeni i brašnom posut lim. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno diže, otprilike 20 minuta. Tada pogaču premažite žumanjkom pomiješanim s mlijekom, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 20 minuta. Pogače poslužite tople, a dobre su i hladne.

Savjet: Tijesto s kvascem brzo će se dići ako zdjelu s tijestom pokrijete čistim ubrusom, stavite je u PVC vrećicu, pa je zatim dobro zatvorite.

Prosjek: 4 (+625)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Kuglof - PROČITAJTE Croissant - PROČITAJTE Dizani pužići s marmeladom - PROČITAJTE Osinja gnijezda - PROČITAJTE Buhtle s domaćim džemom i kockom čokolade - PROČITAJTE