Prelivena orehnjača

Autor: bbranka   (palac x 5184) |moji recepti

1
foto natječaj recepti_bez_slike
3 dag svježeg kvasca 40 dag brašna 20 dag maslaca 3 žumanca 2 dl kiselog vrhnja 4 žlice šećera prstohvat soli Nadjev 20 dag mljevenih oraha 5 dag grožđica 4 žlice šećera 2 dl mlijeka 1 žličica ruma 1 žličica cimeta 4 žlice marmelade od marelice maslac za premazivanje Preljev 6 žlica šećera 2 vanilin-šećera 4 dl mlijeka Priprema: Brašno stavite u dublju zdjelu, dodajte mu kiselo vrhnje, rastopljeni maslac, šećer, sol, žumanca i izmrvljeni kvasac pa umijesite glatko tijesto. Zatim ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite ga i podijelite u 3 jednaka dijela. Svaki dio valjkom razvaljajte na 1/2 cm debljine, premažite ih marmeladom od marelice a po marmeladi stavite nadjev od oraha i savijte u tanke male roladice. Stavite ih jednu pored druge u namazani i brašnom posut lim, pokrijte čistim ubrusom i na toplom mjestu držite oko 30 minuta kada će tijesto malo narasti. Tada ih namažite rastopljenim maslacem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu toplu orehnjaču prelijte prohlađenim preljevom koji ste skuhali od šećera, vanilin-šećera i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu koju ste prethodno isključili. Ostavite je da tako stoji u toploj pećnici oko 15 minuta. Posve hladnu orehnjaču narežite na ploške. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+140) ‹ Orahnjača/makovnjača najbolji recept
Ovu orehnjaču možete pripraviti samo od svježeg kvasca. Vjerojatno bi uspjela i sa instant kvascem, ali prijateljica koja mi je dala ovaj recept stavila mi je to u napomenu pa se drzim toga.

Tijesto

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 40 dag brašna
  • 20 dag maslaca
  • 3 žumanca
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 4 žlice šećera
  • prstohvat soli

Nadjev

  • 20 dag mljevenih oraha
  • 5 dag grožđica
  • 4 žlice šećera
  • 2 dl mlijeka
  • 1 žličica ruma
  • 1 žličica cimeta
  • 4 žlice marmelade od marelice
  • maslac za premazivanje

Preljev

  • 6 žlica šećera
  • 2 vanilin-šećera
  • 4 dl mlijeka

Priprema:

Brašno stavite u dublju zdjelu, dodajte mu kiselo vrhnje, rastopljeni maslac, šećer, sol, žumanca i izmrvljeni kvasac pa umijesite glatko tijesto. Zatim ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite ga i podijelite u 3 jednaka dijela. Svaki dio valjkom razvaljajte na 1/2 cm debljine, premažite ih marmeladom od marelice a po marmeladi stavite nadjev od oraha i savijte u tanke male roladice. Stavite ih jednu pored druge u namazani i brašnom posut lim, pokrijte čistim ubrusom i na toplom mjestu držite oko 30 minuta kada će tijesto malo narasti. Tada ih namažite rastopljenim maslacem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu toplu orehnjaču prelijte prohlađenim preljevom koji ste skuhali od šećera, vanilin-šećera i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu koju ste prethodno isključili. Ostavite je da tako stoji u toploj pećnici oko 15 minuta. Posve hladnu orehnjaču narežite na ploške.

Prosjek: 4 (+140)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Dizani pužići s marmeladom - PROČITAJTE MAKOVNJAČA I OREHNJAČA - PROČITAJTE Primorska pita - PROČITAJTE Nabujak od maka - PROČITAJTE Osinja gnijezda s nadjevom - PROČITAJTE