Pita od šljiva i svježeg sira

Autor: naata   (palac x 78166) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
PRHKO TIJESTO: 150 g oštrog brašna 100 g glatkog brašna 100 g šećera 50 g oraha 2 žumanjka 160 g maslaca 1 mala ravna žličica praška za pecivo NADJEV: 250 g svježeg sira 100 g kiselog vrhnja za svježi sir 25%m,m, (Vindija - narančasto pakiranje) 100 g šećera + 1 vanilin 1 žlica iscjeđenog soka od limuna 2 bjelanjka (istuči snijeg) 400 g očišćenih šljiva PRIPREMA: Prosijati obje vrste brašna s praškom za pecivo, dodati šećer, orahe, hladan maslac narezan na listiće i žumanjke. Brzo umijesiti tijeso i formirati kuglu, umotati u foliju i ostaviti u frižideru barem pola sata. Kalup veličine 28 cm obložiti papirom za pečenje. Malu količinu tijesta odvojite (oko 1/5, više netreba) i stavite u zamrzivač, a ostatak  tijesta rukom potiskati po dnu kalupa i prstima dignuti po rubu do 0,5 - 1cm visine. Vilicom malo izbosti dno. Pečnicu ugrijati na 180°C i tijesto peči 10-tak min. Šljive očistiti od koštica i svaku polovicu jednom prerezati. Posložiti ih po malo pečenom tijestu, po njima staviti nadjev od sira i na to naribati ostatak tijesta (iz zamrzivača). Za nadjev  izmješati sir sa vrhnjem, šećerom, vanilin šećerom i lim. sokom. Dodati snijeg od bjelanjaka i žlicom lagano povezati.  Vratiti sve u pečnicu i dalje peči oko 40 min., tj. dok lagano ne porumeni po vrhu.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2) ‹ Pita od čokolade najbolji recept Pita sa jabukama i orasima ›
Dobila sam recept za pitu sa šljivama od prijateljice, ali kako mi se nije svidjelo tijesto, ja sam to malo prilagodila svom ukusu i....ne samo ja, već su i svi moji ukućani prezadovoljni!!!

SASTOJCI 

PRHKO TIJESTO:

  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 50 g oraha
  • 2 žumanjka
  • 160 g maslaca
  • 1 mala ravna žličica praška za pecivo

NADJEV:

  • 250 g svježeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja za svježi sir 25%m,m, (Vindija - narančasto pakiranje)
  • 100 g šećera + 1 vanilin
  • 1 žlica iscjeđenog soka od limuna
  • 2 bjelanjka (istuči snijeg)
  • 400 g očišćenih šljiva

PRIPREMA:

Prosijati obje vrste brašna s praškom za pecivo, dodati šećer, orahe, hladan maslac narezan na listiće i žumanjke. Brzo umijesiti tijeso i formirati kuglu, umotati u foliju i ostaviti u frižideru barem pola sata. Kalup veličine 28 cm obložiti papirom za pečenje. Malu količinu tijesta odvojite (oko 1/5, više netreba) i stavite u zamrzivač, a ostatak  tijesta rukom potiskati po dnu kalupa i prstima dignuti po rubu do 0,5 - 1cm visine. Vilicom malo izbosti dno. Pečnicu ugrijati na 180°C i tijesto peči 10-tak min.

Šljive očistiti od koštica i svaku polovicu jednom prerezati. Posložiti ih po malo pečenom tijestu, po njima staviti nadjev od sira i na to naribati ostatak tijesta (iz zamrzivača).

Za nadjev  izmješati sir sa vrhnjem, šećerom, vanilin šećerom i lim. sokom. Dodati snijeg od bjelanjaka i žlicom lagano povezati. 

Vratiti sve u pečnicu i dalje peči oko 40 min., tj. dok lagano ne porumeni po vrhu.

 

Prosjek: 5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)