PRHKO TIJESTO:
150 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
100 g šećera
50 g oraha
2 žumanjka
160 g maslaca
1 mala ravna žličica praška za pecivo
NADJEV:
250 g svježeg sira
100 g kiselog vrhnja za svježi sir 25%m,m, (Vindija - narančasto pakiranje)
100 g šećera + 1 vanilin
1 žlica iscjeđenog soka od limuna
2 bjelanjka (istuči snijeg)
400 g očišćenih šljiva
PRIPREMA:
Prosijati obje vrste brašna s praškom za pecivo, dodati šećer, orahe, hladan maslac narezan na listiće i žumanjke. Brzo umijesiti tijeso i formirati kuglu, umotati u foliju i ostaviti u frižideru barem pola sata. Kalup veličine 28 cm obložiti papirom za pečenje. Malu količinu tijesta odvojite (oko 1/5, više netreba) i stavite u zamrzivač, a ostatak tijesta rukom potiskati po dnu kalupa i prstima dignuti po rubu do 0,5 - 1cm visine. Vilicom malo izbosti dno. Pečnicu ugrijati na 180°C i tijesto peči 10-tak min.
Šljive očistiti od koštica i svaku polovicu jednom prerezati. Posložiti ih po malo pečenom tijestu, po njima staviti nadjev od sira i na to naribati ostatak tijesta (iz zamrzivača).
Za nadjev izmješati sir sa vrhnjem, šećerom, vanilin šećerom i lim. sokom. Dodati snijeg od bjelanjaka i žlicom lagano povezati.
Vratiti sve u pečnicu i dalje peči oko 40 min., tj. dok lagano ne porumeni po vrhu.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
‹ Pita od čokolade
najbolji recept
Pita sa jabukama i orasima ›
Dobila sam recept za pitu sa šljivama od prijateljice, ali kako mi se nije svidjelo tijesto, ja sam to malo prilagodila svom ukusu i....ne samo ja, već su i svi moji ukućani prezadovoljni!!!
SASTOJCI
PRHKO TIJESTO:
- 150 g oštrog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 50 g oraha
- 2 žumanjka
- 160 g maslaca
- 1 mala ravna žličica praška za pecivo
NADJEV:
- 250 g svježeg sira
- 100 g kiselog vrhnja za svježi sir 25%m,m, (Vindija - narančasto pakiranje)
- 100 g šećera + 1 vanilin
- 1 žlica iscjeđenog soka od limuna
- 2 bjelanjka (istuči snijeg)
- 400 g očišćenih šljiva
PRIPREMA:
Prosijati obje vrste brašna s praškom za pecivo, dodati šećer, orahe, hladan maslac narezan na listiće i žumanjke. Brzo umijesiti tijeso i formirati kuglu, umotati u foliju i ostaviti u frižideru barem pola sata. Kalup veličine 28 cm obložiti papirom za pečenje. Malu količinu tijesta odvojite (oko 1/5, više netreba) i stavite u zamrzivač, a ostatak tijesta rukom potiskati po dnu kalupa i prstima dignuti po rubu do 0,5 - 1cm visine. Vilicom malo izbosti dno. Pečnicu ugrijati na 180°C i tijesto peči 10-tak min.
Šljive očistiti od koštica i svaku polovicu jednom prerezati. Posložiti ih po malo pečenom tijestu, po njima staviti nadjev od sira i na to naribati ostatak tijesta (iz zamrzivača).
Za nadjev izmješati sir sa vrhnjem, šećerom, vanilin šećerom i lim. sokom. Dodati snijeg od bjelanjaka i žlicom lagano povezati.
Vratiti sve u pečnicu i dalje peči oko 40 min., tj. dok lagano ne porumeni po vrhu.