Orzoto sa šparogama i gljivama
Sastojci:
- 1-2 vezice šparoga
- ½ vezice mladog luka
- 25 dag šampinjona (još bolje vrganja!)
- 1-2 deblje stapke celera (bez lišća)
- 50 gr sira s plijesni Montagnolo ili Roquefort ili sl.
- vrhnje za kuhanje
- bijelo vino
- maslinovo ulje i maslac
- sol, papar iz mlinca
- po želji mrvicu bosiljka,mravinca i oraščića
- malo zelenog tabasca
- 2 do 3 šalice skuhanog orza
- režanj češnjaka
Priprema:
Vrhove šparoga odlomiti na mjestu gdje prestaju biti mekane i nasjeckati na komade.Ostatak stabljika narezati i kuhati u malo vode (dobro je dodati mrvu šećera).Na malo ulja sa maslacem propirjati narezani mladi luk sa dijelom zelenoga i narezanim celerom, dodati narezane gljive pa kad tekućina skoro ispari i vrhove šparoga.Nakon par minuta miješanja na laganoj vatri podliti s vinom, posoliti i uliti malo tekućine od šparoga (istu po potrebi i za vrijeme pirjanja) te nakratko prokuhati.Uliti manje masno vrhnje za kuhanje,malo više od deca ili po želji, travice začinske po nahodjenju, zgnječeni češnjak i sir, pa lagano kuhati dok se sir ne rastopi. Provjeriti i dotjerati okus, dodati malo vode od šparoga (ili vrhnja ako želimo zasitnije), usuti orzo i miješati dok se lijepo ne poveže i dobije željenu konzistenciju.Pustiti odmoriti par minuta i servirati posuto ribanim parmezanom. Napomene Orzo je ječam, za one koji možda ne znaju, a ukusniji je integralni nego skroz ljušteni.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / jelo od šparoga
- Sastojci: maslac / maslinovo ulje / šparoge / gljive / vrhnje za kuhanje / sir / češnjak / ulje / papar / vino / celer / mladi luk / tabasco