Orzoto sa šparogama i gljivama

recepti_bez_slike
1-2 vezice šparoga ½ vezice mladog luka 25 dag šampinjona (još bolje vrganja!) 1-2 deblje stapke celera (bez lišća) 50 gr sira s plijesni Montagnolo ili Roquefort ili sl. vrhnje za kuhanje bijelo vino maslinovo ulje i maslac sol, papar iz mlinca po želji mrvicu bosiljka,mravinca i oraščića malo zelenog tabasca 2 do 3 šalice skuhanog orza režanj češnjaka Priprema: Vrhove šparoga odlomiti na mjestu gdje prestaju biti mekane i nasjeckati na komade.Ostatak stabljika narezati i kuhati u malo vode (dobro je dodati mrvu šećera).Na malo ulja sa maslacem propirjati narezani mladi luk sa dijelom zelenoga i narezanim celerom, dodati narezane gljive pa kad tekućina skoro ispari i vrhove šparoga.Nakon par minuta miješanja na laganoj vatri podliti s vinom, posoliti i uliti malo tekućine od šparoga (istu po potrebi i za vrijeme pirjanja) te nakratko prokuhati.Uliti manje masno vrhnje za kuhanje,malo više od deca ili po želji, travice začinske po nahodjenju, zgnječeni češnjak i sir, pa lagano kuhati dok se sir ne rastopi. Provjeriti i dotjerati okus, dodati malo vode od šparoga (ili vrhnja ako želimo zasitnije), usuti orzo i miješati dok se lijepo ne poveže i dobije željenu konzistenciju.Pustiti odmoriti par minuta i servirati posuto ribanim parmezanom. Napomene Orzo je ječam, za one koji možda ne znaju, a ukusniji je integralni nego skroz ljušteni. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)
U sezoni šparoga isprobajte ih ovako.

Sastojci:

  • 1-2 vezice šparoga
  • ½ vezice mladog luka
  • 25 dag šampinjona (još bolje vrganja!)
  • 1-2 deblje stapke celera (bez lišća)
  • 50 gr sira s plijesni Montagnolo ili Roquefort ili sl.
  • vrhnje za kuhanje
  • bijelo vino
  • maslinovo ulje i maslac
  • sol, papar iz mlinca
  • po želji mrvicu bosiljka,mravinca i oraščića
  • malo zelenog tabasca
  • 2 do 3 šalice skuhanog orza
  • režanj češnjaka

Priprema:

Vrhove šparoga odlomiti na mjestu gdje prestaju biti mekane i nasjeckati na komade.Ostatak stabljika narezati i kuhati u malo vode (dobro je dodati mrvu šećera).Na malo ulja sa maslacem propirjati narezani mladi luk sa dijelom zelenoga i narezanim celerom, dodati narezane gljive pa kad tekućina skoro ispari i vrhove šparoga.Nakon par minuta miješanja na laganoj vatri podliti s vinom, posoliti i uliti malo tekućine od šparoga (istu po potrebi i za vrijeme pirjanja) te nakratko prokuhati.Uliti manje masno vrhnje za kuhanje,malo više od deca ili po želji, travice začinske po nahodjenju, zgnječeni češnjak i sir, pa lagano kuhati dok se sir ne rastopi. Provjeriti i dotjerati okus, dodati malo vode od šparoga (ili vrhnja ako želimo zasitnije), usuti orzo i miješati dok se lijepo ne poveže i dobije željenu konzistenciju.Pustiti odmoriti par minuta i servirati posuto ribanim parmezanom. Napomene Orzo je ječam, za one koji možda ne znaju, a ukusniji je integralni nego skroz ljušteni.

Prosjek: 3 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)