Mousse od šparoga sa biserima haringe, iberico pršutom i potočarkom

Autor: Antika777   (palac x 20618) |moji recepti

0
400 grama zelenih šparoga (pitome bejbi šparoge) 200 ml skatkog tučenog vrhnja 5 listića želatine sol papar okrugli kalupići za mousse (ako nemate kalupiće napravite ih sami kao mi od plastične cijevi za vodu promjera 50mm. ukrasi po želji Priprema Odrezati vrhove šparoga na cca 3cm dužine. Prokuhati ih u slanoj vodi 3-5 minuta. Ocijediti i odložiti sa strane da se hlade. Ostatak šparoga staviti da se kuha u slanoj vodi cca 15 min. Kad su šparoge kuhane usitnimo ih štapnim mikserom ili blenderom te zatim procijedimo kroz sito tako da masa (kašica) bude bez eventualnih mrvica. Uzmite neku posudu za mjerenje i odmjerite 250ml kašice od šparoga. Za 250ml kašice od šparoga treba vam 200 ml slatkog vrhnja. Ako povećavate masu morate paziti da sve sastojke ravnomjerno uvećavate.Dodajte soli i papra po okusu. Stavite želatinu u hladnu vodu da omekša,te izmiksajte šlag,ne treba biti skroz tvrd. Stavite kašicu od šparoga u neku posudu s debelim dnom na laganu vatru.Dok se malo ugrije,ubacite želatinu i mješajte stalno da se otopi. NE SMIJE ZAKUHATI. Nakon što se maknuli posudu sa vatre,stavite je u drugu posudu sa ledenom vodom i miješajte dok se masa ne rashladi.Po potrebi zamjenite vodu hladnom ili ubacite led.Važno je da se masa stano miješa dok se ne rashladi. Masa se ohladila kad se počne lijepiti za stijenke posude,a ako imate eventualne grudice,miješajte tako dugo dok ne nestanu. U ohlađenu masu dodajte postepeno šlag i miješajte sa kuhacom (NE MIKSEROM). Masu stavite u vrećicu za ukrašavanje torti i u namašćene kalupiće stavite malo mase da pokrije samo dno. Ohlađene vrhove šparoga (one od 3cm) prerežite po dužini i stavite u kalupiće.Za svaki kalupić vam treba 6 polovica. Napunite kalupiće do kraja sa smijesom.Stavite da se hladi 4-5 sati. Posluživanje Nakon što se mousse dobro ohladio i učvrstio izvadite pazljivo kalupiće i ukrasite dodatno po želji.Mi smo ukrasili sa dimljenim ''biserima'' haringe(ove crne točkice,slično kavijaru),iberiko pršutom i mladom potočarkom. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+693)
Šparoge na tisuću načina kod nas su redovno na stolu,a ovo je jedan od recepata iz Michelininovih restorana koji smo isčeprkali negdje na netu.
Recepti - Mousse

Sastojci

  • 400 grama zelenih šparoga (pitome bejbi šparoge)
  • 200 ml skatkog tučenog vrhnja
  • 5 listića želatine
  • sol
  • papar
  • okrugli kalupići za mousse (ako nemate kalupiće napravite ih sami kao mi od plastične cijevi za vodu promjera 50mm.
  • ukrasi po želji

Priprema

Odrezati vrhove šparoga na cca 3cm dužine. Prokuhati ih u slanoj vodi 3-5 minuta.
Ocijediti i odložiti sa strane da se hlade.
Ostatak šparoga staviti da se kuha u slanoj vodi cca 15 min. Kad su šparoge kuhane usitnimo ih štapnim mikserom ili blenderom te zatim procijedimo kroz sito tako da masa (kašica) bude bez eventualnih mrvica.
Uzmite neku posudu za mjerenje i odmjerite 250ml kašice od šparoga. Za 250ml kašice od šparoga treba vam 200 ml slatkog vrhnja. Ako povećavate masu morate paziti da sve sastojke ravnomjerno uvećavate.Dodajte soli i papra po okusu.
Stavite želatinu u hladnu vodu da omekša,te izmiksajte šlag,ne treba biti skroz tvrd.
Stavite kašicu od šparoga u neku posudu s debelim dnom na laganu vatru.Dok se malo ugrije,ubacite želatinu i mješajte stalno da se otopi. NE SMIJE ZAKUHATI.

Nakon što se maknuli posudu sa vatre,stavite je u drugu posudu sa ledenom vodom i miješajte dok se masa ne rashladi.Po potrebi zamjenite vodu hladnom ili ubacite led.Važno je da se masa stano miješa dok se ne rashladi.
Masa se ohladila kad se počne lijepiti za stijenke posude,a ako imate eventualne grudice,miješajte tako dugo dok ne nestanu.
U ohlađenu masu dodajte postepeno šlag i miješajte sa kuhacom (NE MIKSEROM).

Masu stavite u vrećicu za ukrašavanje torti i u namašćene kalupiće stavite malo mase da pokrije samo dno.
Ohlađene vrhove šparoga (one od 3cm) prerežite po dužini i stavite u kalupiće.Za svaki kalupić vam treba 6 polovica.
Napunite kalupiće do kraja sa smijesom.Stavite da se hladi 4-5 sati.

Posluživanje

Nakon što se mousse dobro ohladio i učvrstio izvadite pazljivo kalupiće i ukrasite dodatno po želji.Mi smo ukrasili sa dimljenim ''biserima'' haringe(ove crne točkice,slično kavijaru),iberiko pršutom i mladom potočarkom.

Prosjek: 4 (+693)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)