Ličke »pole«
Ličke jer potječu iz Like i najbolje su ako uspijete uloviti pravi lički krumpir. No, jednako tako će poslužiti i međimurski ili bilo koji domaći iz vašeg vrta. S obzirom da imam domaći, rijetko kupujem, a pole su za prste polizat. Još ako je mladi....
Sastojci:
- 75 dag krumpira
- maslac
- sol
Priprema:
Krumpir srednje veličine dobro operite (najbolje četkicom), prerežite po duljini napola, posolite, stavite u jače zagrijanu pećnicu na rešetku i pecite oko pola sata - već prema tome kako je krumpir debeo. Pečene »pole« poslužite s maslacem ili kao prilog kuhanom kiselom kupusu.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): jela od krumpira
- Sastojci: krumpir / maslac / sol







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Mi pole volimo jesti sa vlasičkim sirom , a pecemo ih u rerni posoljene ...
probajte pole krompira ispeći u lugu, tj. žeravici.složite ih na gril, pospite vrućim žarom i nek se peku 40-tak minuta, dok su mekani u sredini-otresite lug, ogulite-pazite vrući su! posolite, paprite, i zalijte maslinovim uljem i uživajte kao prilog ili samostalno jelo...može i peršin i češnjak po tome :)
probajte te iste pole krompira staviti u lug, žeravicu od vatre,SUPER SU! znači naložite vatru, kad sagori ostat će žar, stavite oprane prepolovljene u kori pole krompira, zatrpajte vrućim žarom, nek se peče 40 min, izvadite jedan kromir, probodite ga da vidite je li gotov, je li mekan u sredini, ako je vadite, otresite lug,krpu u ruku i ogulite krompir-pazite vruće je! polite maslinovim uljem, soli, papra, malo peršina, češnjaka i uživajte....
gle, ja sam jednom probala, ali mu je zbilja dugo trebalo da onak skroz termički obradi, d ane bude tvrd u sredini. Nagnjavit ćeš se bezveze, pogotovo s okretanjem. probaj, nemaš što izgubiti...osim malo krumpira i živaca :) Ja ove pole iz recepta radim tako da ih malo izdubim pa punim sa šunkom i sirom. Ajme šta su fine....
pole sam probala kod susjede i mrak su. Isto sam probala od domaćeg (iz maminog vrta) a ne ličkog, ali ne vjerujem da ima bitna razlika.
Htjela sam pitat što je sa polama na grillu? Hoče se uspjeti ispeći, a da ne ostane sirov? Po ovim vručinama mi se ne da palit pečnica, a navečer često znamo zapailit roštilj pa da probam.