Krampogače

Sastojci:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 5 dl brašna
- 2 dl masnih čvaraka
- 2 žumanca
- 2 dl mlijeka
- 1/2 dl bijelog vina
- 1/4 žličice papra
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice šećera
- 3 žlice masti
postupak pripreme:
Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, šećerom, žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se podigne na dvostruku količinu. U međuvremenu čvarke sameljite u stroju za mljevenje mesa i izmiješajte s brašnom. Dodajte podignuti kvasac, žumanca, vino, papar i sol. Dodajte mlako mlijeko i zamijesite tijesto. Premjestite ga na pobrašnjenu dasku i valjkom razvaljajte na 1,5 cm debljine, premažite ga žlicom masti i preklopite kao ubrus. Tako ponovite još dva puta s mirovanjem od 1/2 sata. Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine, okruglim oblikom režite pogačice, složite ih u nenamazani lim i držite na toplom mjestu još 1/2 sata da se dižu. Zatim ih premažite razmućenim jajem, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 25 minuta.
Savjet: Umjesto mlijekom, dizano tijesto možete umijesiti i s mlakom vodom, slatkim ili kiselim vrhnjem.







Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
kako ste znali da upravo ovaj recept tražim već danima? :) Zaželila sam se salenjaka, a nisam se mogla sjetit kako se još zovu pa nisam mogla naći recept. Od supruga teta ih je često pravila, ali od kad smo se odselili nije mi baš blizu pa sam prisiljena sama ih naučiti spremati.
Baranjski salenjaci,Krampogace ili ti pogacice sa cvarcima nasa mamicka ili kako je brat zove Muc je nama djeci cesto napravila....U zimskim danima kad smo dosli kuci iz skole cijela kuhinja je na svjeze pecivo mirisala ,a mamicka nas nasmijana docekala.... Danas smo svi odrasli,ali kad se sastanemo mamicka nas opet vrati u djetinjstvo .... Hvala ti majcice najdraza..