Kozice sa šalšom i kaparima
Sastojci za šalšu:
- 2 kg zrelih rajčica
- 1 veća glavica luka
- 2-4 režnja češnjaka
- 5-6 listova bosiljka
- 2 suha feferona (peperoncini)
- krupna morska sol
- 1 dl bijelog vina
- maslinovo uje
- sol
- papar
- 1 mala žličica šećera
Sastojci za kozice:
- 20 dkg kozica
- 2 režnja češnjaka
- 0,5 dl vina
- 1 žlica kapara
Priprema šalše:
Rajčice ubaciti u kipuću vodu na jednu minutu da se kožica odvoji. Oguliti ih i narezati na kockice.
Na maslinovom ulju zažutiti luk, dodati češnjak pa dodati pome. Kad tekućina od rajčica uvijre dodati vino pa kuhati dok i vino ne uvrije i malo ishlapi. U mužaru zgnječiti bosiljak i peperoncine s malo maslinovog ulja i krupne soli i dodati rajčicama. Posoliti i popapriti po ukusu. Mrvicu šećera dodati pri kraju kuhanja. U pravilu, šalšu kuham oko 2 sata (ili u nedostatku vremena, 20 minuta u ekspres loncu). Što se duže kuha, šalša kremastija je i ukusnija.
Količina se može i povećati i spremiti u zamrzivač u vrečice od 2-3 dl.
Priprema kozica:
Na maslinovom ulju i češnjaku prepržiti kozice minutu dvije. Dodati malo bijeloga vina i kad alkohol ispari dodati šalšu i jušnu žlicu kapara. Prokuhati 5 minuta i to je to!
Recept sa slikama svih faza pripreme šalše na stranici autorice Kužinavanje By Žana.
- Vrijeme pripreme: Brzi recepti
- Sastojci: bosiljak / češnjak / kapari / kozice / kozice sa šalšom / luk / morska sol / rajčice / šalša / vino
ovaj recept izgleda vrlo obečavajuče . moram probati .
Ja umjesto šalše stavim cherry rajčice (pred kraj negdje ) tako da priprema ide kud i kamo brže nego u kombinaciji sa šalšom.
www.tjedni-menu.com
Domaču šalšu uvijek imam u zamrzivaču pakiranu u vrečice od po 2 dl otprilike.. Tako da je svejecno ručak na stolu za max. pola sata..
e ovo je jedno od mojih omiljenih jela. Nekad to radim s kozicama a nekad uzmem škampe (oni puste više svoga soka tako da sve bude ukusnije )
Uglavnom za pripremu ovog jela treba nekih 25 minuta što je vremenski prihvatljivo i za radne dane kad dođemo umorni i kasno s posla :)
www.tjedni-menu.com
da li kapare treba nasjeckati ili idu cijeli?
Idu cijeli, ionako se razmrve tokom kuhanja..