5 jaja
5 žlica šećera
10 žlica mljevenih oraha
2 žlice brašna
1 žličica ulja
4 kutije jaffa keksa
sok od naranče
Bijela krema
1 l mlijeka
8 žlica šećera
8 žlica brašna
2 vanilin šećera
25 dag margarina
Tamna krema
20 dag šećera
pola čaše vode
20 dag mljevenih oraha
4 rebra čokolade
25 dag maslaca
Priprema tijesta
Ulupati snijeg od bjelanjaka.Šećer i žumanjke tući dok se ne dobije svijetlo žuta smjesa, dodati brašno, ulje i orahe i promiješati.Ručno umiješati snijeg u smjesu.Smjesu podijeliti na tri dijela i svaki posebno peći na 170°C 10-15 min.
Priprema bijele kreme
Brašno i šećer razmutiti s malo mlijeka.Ostatak mlijeka s vanilin šećerom zakuhati i na laganoj vatri dodati smjesu od brašna i šećera.Kuhati da se zgusne.U ohlađenu kremu dadati pjenasto izmiješan margarin.
Priprema tamne kreme
20 dag šećera pržiti na laganoj vatri da se otopi i požuti(karamel), maknuti s vatre i dodati pola čaše vode.Vratiti na vatru da se karamel otopi.Tada dodati orahe i čokoladu i kad se čokolada rastopi ostaviti da se ohladi.U hladnu smjesu umiješati pjenasto izmiješan margarin.
Slaganje
Jednu koru poprskati sokom od naranče,premazati s bijelom kremom.Na to složiti jaffa kekse umočene u sok naranče i preko njih premazati bijele kreme.
Ponovo staviti jednu koru, poprskati sokom naranče, premazati tamnom kremom(dio kreme ostaviti za premazivanje izvana) i na to ponovo staviti koru,poprskati sokom,zatim bijela krema,jaffa keksi i opet bijela krema.
Tortu ukrasiti po želji.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.7 (+3)
Ovo je bila novogodišnja torta.Nisam je dugo, dugo radila, malo je zahtjevnija,ali jako, jako dobra.Za ovu veličinu sam za tijesto koristila duplu smjesu,a kreme je bilo dovoljno prema osnovnom receptu.
Tijesto
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 10 žlica mljevenih oraha
- 2 žlice brašna
- 1 žličica ulja
- 4 kutije jaffa keksa
- sok od naranče
Bijela krema
- 1 l mlijeka
- 8 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 2 vanilin šećera
- 25 dag margarina
Tamna krema
- 20 dag šećera
- pola čaše vode
- 20 dag mljevenih oraha
- 4 rebra čokolade
- 25 dag maslaca
Priprema tijesta
Ulupati snijeg od bjelanjaka.Šećer i žumanjke tući dok se ne dobije svijetlo žuta smjesa, dodati brašno, ulje i orahe i promiješati.Ručno umiješati snijeg u smjesu.Smjesu podijeliti na tri dijela i svaki posebno peći na 170°C 10-15 min.
Priprema bijele kreme
Brašno i šećer razmutiti s malo mlijeka.Ostatak mlijeka s vanilin šećerom zakuhati i na laganoj vatri dodati smjesu od brašna i šećera.Kuhati da se zgusne.U ohlađenu kremu dadati pjenasto izmiješan margarin.
Priprema tamne kreme
20 dag šećera pržiti na laganoj vatri da se otopi i požuti(karamel), maknuti s vatre i dodati pola čaše vode.Vratiti na vatru da se karamel otopi.Tada dodati orahe i čokoladu i kad se čokolada rastopi ostaviti da se ohladi.U hladnu smjesu umiješati pjenasto izmiješan margarin.
Slaganje
Jednu koru poprskati sokom od naranče,premazati s bijelom kremom.Na to složiti jaffa kekse umočene u sok naranče i preko njih premazati bijele kreme.
Ponovo staviti jednu koru, poprskati sokom naranče, premazati tamnom kremom(dio kreme ostaviti za premazivanje izvana) i na to ponovo staviti koru,poprskati sokom,zatim bijela krema,jaffa keksi i opet bijela krema.
Tortu ukrasiti po želji.