150 g bijele čokolade
120 g maslaca
4 bjelanjka
80 g šećera
100 g brašna
ribana korica 1 limuna
Na pari otopiti bijelu čokoladu i dodati joj otopljeni maslac i limunovu koricu.Od bjelanjaka i šećera ulupati čvrsti snijeg i dodati u otopljenu čokoladu, miješajući kuhačom , polako, te pažljivo u to pomiješati brašno.Smjesa se peče u dva dijela (25 x 30 cm) na 190°C oko 5 - 10 min.
Preljev za biskvit:
1 dl vode
1 žlica šećera
2 žlice maraskina po želji
Sastojke prokuhati i preliti preko ohlađenog biskvita.
Krema:
5 dl mlijeka
1 vanilin šećer
6 žumanjaka
120 g šećera
60 g brašna
40 g maslaca
8 listova želatine
6 dl slatkog vrhnja
500 g sitnijih svježih jagoda
U 4 dl mlijeka zakuhajte vanilin šećer, maknite s vatre, poklopite, neka odstoji 15 min.Pjenasto umiješajte žumanjke i šećer i dodajte brašno i 1 dl mlijeka. U tu smjesu dodajte mlijeko i kuhajte dalje dok se ne zgusne.Na kraju dodajte maslac, a ohlađenu kremu pomiješajte sa izrađenim slatkim vrhnjem i razmočenom želatinom.
Glazura:
150 g bijele čokolade
0,5 dl slatkog vrhnja
Otopiti čokoladu u vrhnju na laganoj vatri.
Namočiti biskvite, na prvi staviti trećinu kreme, u nju utisnuti ocijeđene jagode,premazati ostatkom kreme.Po vrhu preliti glazuru i staviti u hladnjak da krema očvrsne.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Dugo sam gledala fotografiju ovog kolača u časopisu,bila je tako efektna( ljepša od moje) i na kraju sam ga ipak odlučila probati napraviti.Ima dosta posla, ali za neku prigodu, jako lijepo izgleda na stolu,neobično skladnih okusalimunove korice i bijele čokolade u biskvitu.
Biskvit:
- 150 g bijele čokolade
- 120 g maslaca
- 4 bjelanjka
- 80 g šećera
- 100 g brašna
- ribana korica 1 limuna
Na pari otopiti bijelu čokoladu i dodati joj otopljeni maslac i limunovu koricu.Od bjelanjaka i šećera ulupati čvrsti snijeg i dodati u otopljenu čokoladu, miješajući kuhačom , polako, te pažljivo u to pomiješati brašno.Smjesa se peče u dva dijela (25 x 30 cm) na 190°C oko 5 - 10 min.
Preljev za biskvit:
- 1 dl vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice maraskina po želji
Sastojke prokuhati i preliti preko ohlađenog biskvita.
Krema:
- 5 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 6 žumanjaka
- 120 g šećera
- 60 g brašna
- 40 g maslaca
- 8 listova želatine
- 6 dl slatkog vrhnja
- 500 g sitnijih svježih jagoda
U 4 dl mlijeka zakuhajte vanilin šećer, maknite s vatre, poklopite, neka odstoji 15 min.Pjenasto umiješajte žumanjke i šećer i dodajte brašno i 1 dl mlijeka. U tu smjesu dodajte mlijeko i kuhajte dalje dok se ne zgusne.Na kraju dodajte maslac, a ohlađenu kremu pomiješajte sa izrađenim slatkim vrhnjem i razmočenom želatinom.
Glazura:
- 150 g bijele čokolade
- 0,5 dl slatkog vrhnja
Otopiti čokoladu u vrhnju na laganoj vatri.
Namočiti biskvite, na prvi staviti trećinu kreme, u nju utisnuti ocijeđene jagode,premazati ostatkom kreme.Po vrhu preliti glazuru i staviti u hladnjak da krema očvrsne.
Link izvora / potpis autora: Časopis "Dobar tek"