Istarski janjeći lonac
Sastojci:
- 1 janjeći but od 1,5 kg
- 2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 peršinov korijen
- 2 dl bijelog vina
- 2 žlice brašna
- 1 dl kiselog vrhnja
- po prstohvat bosiljka, ružmarina i origana
- ulje
- papar
- sol
Priprema:
Meso operite, osušite i dobro ga natrljajte solju i paprom. Stavite ga u prikladnu narnašćenu posudu i prelijte ga zagrijanim uljem. Oko mesa poslažite očišćenu mrkvu i peršinov korijen, narezane na kolutiće, i nasjeckan luk i češnjak. Sve pospite začinskim biljem, prelijte vinom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri. Za vrijeme pečenja meso prelijevajte sokom u kojem se peče, po potrebi dolijte malo tople vode i meso okrenite nekoliko puta da svuda bude jednako pečeno. Kada se meso potpuno ispeklo, u posudu odlijte sok od pečenja, dodajte mu brašno i kiselo vrhnje, malo prokuhajte, prelijte preko mesa i povrća i pustite da se u pećnici malo zapeče. Meso narežite na tanke odreske i poslužite s povrćem s kojim se zajedno peklo i s pireom od krumpira, te salatom po želji.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): istarsko jelo / janjeći lonac
- Sastojci: bosiljak / brašno / češnjak / janjeći but / kiselo vrhnje / luk / mrkva / origano / papar / peršinov korijen / ružmarin / sol / ulje / vino