Divlje šparuge sa špaletom na postelji od palente
Jelo istarskog podneblja.Još kada ga suprug ponudi, što reći... ostaje jedino da mu uzvratimo - pranjem posuđa.
Sastojci
Palenta
- oko 200 g kukuruznog brašna
- 6 dl vode
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
Preljev
- 1 mac (stručak) vrhova divljih šparuga
- 2 kom tankog mladog luka
- 100 g istarske špalete (opcija: domaća šunka)
- 50 g istarske pancete (sušena slanina)
- 2 dl tekućeg slatkog vrhnja
- po ukusu soli i papra
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 komadić (kao orah) maslaca
Priprema
Palenta
- U lonac staviti vodu, sol i ulje. Kada voda uzavri, postepeno usipavati brašno i stalno miješati palentarom. Kuhati uz miješanje (savjet: staviti kuhinjske rukavice i navuči rukave do njih jer palenta prska) tako dugo dok se palenta ne počne odljepljivati od lonca (cca 30 minuta).
Preljev od šparuga i špalete
- Šparugama otkidati (svježe) vrhove i prokuhati ih (3 - 4 minute). Ocijediti.
- Špaletu izrezati na kockice 2 x 2 cm (ako je već izrezana na fete usitniti je na trake), a pancetu nešto sitnije. Luk operite, posušite te narežite na kolutiće, bijeli dio i par kolutića zelenog dijela.
- Na maslinovom ulju i maslacu popržiti prvo kolutiće mladog luka, a potom dodati i jako kratko popržiti meso tek da dobije boju, zaliti slatkim vrhnjem i popapriti. Provjeriti slanost te po potrebi (i ukusu) dodati soli. Oprez, jer je i palenta slana. Sada dodajte ocijeđene vrhove šparuga. Lagano zagrijavajte dok preljev ne postane vruć.
Posluživanje
Na tanjure stavite palentu i prelijte je bogato ovim mirisnim preljevom. Uz jelo poslužite salatu od mladog zelenog radiča.
ŠPALETA: Stražnje svinjsko rame s nožicom, sa ili bez lopatice, natrljano solju i odležano oko 4 - 5 dana, zatim dobro natrljano mljevenim paprom i sušeno na buri oko 3 mjeseca. Za razliku od pršuta, špaleta se suši s kožom. Pravi istarski specijalitet. U nedostatku ove poslastice poslužit ce domaća šunka.