Bunjevački grah sa šunkom
Sastojci:
- 40 dag sitnog bijelog graha
- 4 veća komada domaće šunke sa slaninom
- 3 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 peršinov korijen
- mljevena crvena paprika (slatka)
- 1 lovorov list
- ulje
- sol
- 1 jaje
- brašno
priprema:
Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u hladnu vodu i kuhajte zajedno sa šunkom, nasjeckanim lukom, očišćenom mrkvom i peršinovim korijenom, narezano na štapiće. Dok se grah kuha, od jaja, brašna i malo posoljene vode zamijesite tvrđe tijesto, iskidajte ga na vrlo sitne trgance, rasprostrite ih na čisti ubrus i prosušite. U kuhani grah umiješajte nasjeckani i zgnječeni češnjak i mljevenu papriku, poprženu na ulju, pa dodajte lovorov list i prosušene trgance i kuhajte zajedno 15 minuta na laganoj vatri. Poslužite uz salatu od kiselog kupusa u koju ste zgnječili suhi feferon.
- Vrijeme pripreme: 2 dana
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): grah / bunjevački grah
- Sastojci: ulje / šunka / sol / peršinov korijen / mrkva / luk / lovorov list / jaje / jaja / grah / crvena paprika / češnjak / brašno