Biskvit (za izradu torti i kolača)
Temeljni biskvit koji koristim kod izrade torti i kolača, po želji i potrebi biskvitu dodajem kakao, mljevene bademe, orahe ili lješnjake, a u nekim slučajevima kad se zaželimo nečeg slatkog dodam voće po želji.
Sastojci za biskvit:
4 cijela jaja
300 g šećera
1 vanilin šećer (ili 1 - 2 žlice arome vanilije)
200 ml ulja
100 ml mlijeka
400 g glatkog pšeničnog brašna
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
Priprema:
- U posudi miješati jaja sa šećerom na najjačoj brzini 15 - 20 minuta dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodati vanilin šećer i sol, miksati dok se sav šećer ne rastopi.
- Miksajući bez prestanka na laganoj brzini uliti ulje, a zatim mlijeko, dobro promiješati da se sastojci dobro spoje.
- Prosijati brašno sa praškom za pecivo i dodati u smjesu.
- Dobro izmiksano tijesto uliti u pripremljen lim koji je prethodno premazan maslacem, posut brašnom te peći u pećnici na 220 °C oko 25 do 30 minuta. Provjeriti čačkalicom dali je biskvit gotov. čačkalica bi trebala izlaziti suha i čista.
- Pečeni bisvit ostaviti neko vrijeme da se hladi u kalupu a zatim izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi do kraja.
Napomena:
- Kod izrade ne samo ovog već svih biskvita, na dno kalupa stavim masni papir a stranice namastim maslacem i pospem brašnom.
- Vrijeme pripreme: 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): biskvitna tijesta / stari isprobani recepti
- Sastojci: biskvit / brašno / jaja / mlijeko / pecivo / prašak za pecivo / šećer / sol / tijesto / ulje / vanilin šećer
Težak biskvit. Previše šečera i ulja. Na 4 žumanjka dovoljno je 120g šečera. Umješajte žumanjke, šečer, vanili šečer i 4 kašike vode. Lagano dodajte 120g brašna sa pecilnim i snjeg iz 4 belanjka.
Gotovo. Stvarno ne treba ulje u biskvit.
=D>
Superiška, ovo sam tražila cijelu vječnost, takav recept! Tnx, probala sve ovako od slova do slova i sve uspijelo, konačno
Veseli me i jako mi je drago da Vam se recept sviđa. Hvala na isprobavanju :)