Praznična torta

Autor: sntomic   (palac x 97993) |moji recepti

0
10 jaja, odvojeno žumanci i bjelanjci 250 g šećera 300 g mljevenih oraha 4 žlice krušnih mrvica/prezle ribana korica 1 limuna Sastojci za nadjev: 4 jaja 4 žlice šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu 200 g čokolade za kuhanje (kod mene je bila sa 60% kakaa) Priprema: Pripremiti kalup promjera 26 cm, obložiti ga papirom za pečenje. Umutiti bjelanca s vrlo malo soli i ostaviti ih sa strane, izmiješati mljevene orahe, mrvice i limunovu koricu. Posebno mutiti žumanca sa šećerom pa kada su dobro umućeni dodavati postupno mješavinu s orasima i istučene bjelance...sve miješati lagano špatulom, prebaciti u pripremljen kalup i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200°C..poslije 15 minuta smanjiti vatru na 190°C i peći još oko 25 minuta (svakako provjerite čačkalicom je li pečeno)...gotovu koru izvaditi iz pećnice i kalupa i ohladiti je na rešetkastoj podlozi. Dok se kora peče napraviti prvi dio kreme: mikserom kratko umutiti jaja sa 4 žlice šećara, prebaciti zdjelu s jajima iznad posude u kojoj lagano ključa voda i miješati stalno dok se jaja ne zgusnu...dodati izrezanu čokoladu, rastopiti je u toj mješavini, izjednačiti sve miješajući stalno pa ostaviti da se sve dobro ohladi..posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, dodati mu ohlađen krem s čokoladom, sve skupa ujednačiti mikserom..Tortu vodoravno presjeći na dva dijela i filovati po sredini i izvan, te je posuti mljevenim orasima ili ukrasiti po želji... Držati je na hladnom, u frižideru... Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Odlična, decentna, puna oraha i čokolade,...baš kako joj ime kaže: praznična torta
Recepti - 5 - slika

Sastojci za biskvit:

  • 10 jaja, odvojeno žumanci i bjelanjci
  • 250 g šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • 4 žlice krušnih mrvica/prezle
  • ribana korica 1 limuna
Sastojci za nadjev:
  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade za kuhanje (kod mene je bila sa 60% kakaa)
Priprema:

Pripremiti kalup promjera 26 cm, obložiti ga papirom za pečenje. Umutiti bjelanca s vrlo malo soli i ostaviti ih sa strane, izmiješati mljevene orahe, mrvice i limunovu koricu. Posebno mutiti žumanca sa šećerom pa kada su dobro umućeni dodavati postupno mješavinu s orasima i istučene bjelance...sve miješati lagano špatulom, prebaciti u pripremljen kalup i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200°C..poslije 15 minuta smanjiti vatru na 190°C i peći još oko 25 minuta (svakako provjerite čačkalicom je li pečeno)...gotovu koru izvaditi iz pećnice i kalupa i ohladiti je na rešetkastoj podlozi. Dok se kora peče napraviti prvi dio kreme: mikserom kratko umutiti jaja sa 4 žlice šećara, prebaciti zdjelu s jajima iznad posude u kojoj lagano ključa voda i miješati stalno dok se jaja ne zgusnu...dodati izrezanu čokoladu, rastopiti je u toj mješavini, izjednačiti sve miješajući stalno pa ostaviti da se sve dobro ohladi..posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, dodati mu ohlađen krem s čokoladom, sve skupa ujednačiti mikserom..Tortu vodoravno presjeći na dva dijela i filovati po sredini i izvan, te je posuti mljevenim orasima ili ukrasiti po želji...
Držati je na hladnom, u frižideru...

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2014/11/praznicna-torta.html
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)