Rezanci i žitarice u juhama

Ponekad je juha atraktivna i ukusna kad u njoj nema nikakovih posebnih dodataka, osim, eventualno, zelenila ili nečeg čisto estetskog, ali često se u našim krajevima preferira u juhu ubaciti rezance, tjesteninu ili razne žitarice. Evo koje i kakve vam mi predlažemo!

DOMAĆI REZANCI - možda nisu najzdraviji jer se prave od bijelog brašna i jaja, ali zato što nas podsjećaju na kuhinju naših baka uvijek će uzdignuti naša osjetila do stanja blaženstva. Izbjegavajte kupovne "domaće" rezance jer u njimačesto ima boja i aditiva.

TALIJANSKI REZANCI - sitna kupovna tjestenina za juhu zdravija je alternativa "bakinim rezancima" jer se radi bez jaja i od durum pšenice (manje je kalorična i ima više proteina). 

AZIJSKI REZANCI - Kineska pileća juha ili jednostavna japanska juha od povrća i algi traže odgovarajuće rezance. probajte soba od heljde, tanke somen, ili debele udon rezance od pšeničnog brašna. Kada kuhate azijsku tjesteninu, ne solite vodu jer u njima već ima dosta soli. Azijske juhe služite u posudicama: čvrsti sastojci jedu se štapićima, a juha pije.

INTEGRALNE ŽITARICE - dodajte varivima rižu, heljdu, proso, ječam ili kukuruz. Integralne žitarice učinit će svaku juhu bogatijom, dat će joj gustoću i učiniti je zdravim obrokom u bilo koje doba dana. U variva možete dodati kukuruzno brašno, griz ili prekrupu od žita ili kukuruza.