heljda
Heljda (hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda - kako se u različitim regijama Hrvatske naziva) porijeklo vuče iz Azije gdje se koristila još 6.000 prije nove ere, odakle se proširila u Tibet, Kinu, Japan i Europu.
Upravo na našim prostorima zabilježena je najstariji uzgoj heljde u Europi, još oko 4.000 p.n.e. U Hrvatskoj je udomaćena posebice u Međimurju i Hrvatskom Zagrorju gdje je stoljećima bila jedna od osnovnih namirnica.
Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta vlage. Danas je ova namirnica pomalo zaboravljena, vrlo rijetko se koristi svakodnevnoj prehrani, a zadržala se tek u nekim restoranima kao specijalitet. Međutim, kako u posljednje vrijeme jača svijest o zdravoj prehrani, heljda ponovno dobija na velikoj važnosti budući je vrlo zdrava i korisna namirnica.
Nutricionisti ju predlažu kao integralnu žitaricu, ali i kao čaj. Modernim zanstvenim istraživanjima u Europi i Americi, dokazano je kako heljda ima ljekovit učinak na širok spektar zdravstvenih tegoba: kod kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema. Kako sadrži rutin koji je prirodan antioksidans, znanstvena istraživanja su dokazala da zastupljenost heljde u svakodnevnoj prehrani uvelike pomaže u prevenciji diabetesa i bolesti krvožilnog sustava. Također, čaj od heljde pomaže kod oparavka od zračenja i kemoterapije.
Jedna šalica kuhane heljde (oko 150 gr) sadrži 34% mangana, 25% triptofana, 22% magnezija, 20% biljnih vlakana i to uz svega 150 kalorija. Preradom heljde dobija se brašno koje se može korisititi za priravu svih vrsta jela od tijesta. Jedno od japanskih specijaliteta soba (slično špagetima) pripravlja se upravo od ove vrste brašna. Kod nas se rade žganci i razne vrste rezanaca, iako nažalost sve rijeđe, te kao prilog drugim jelima.
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
BajaderaSastojci za bajaderu: 800 g šećera 1/2 litre vode 250 g maslaca 300 g oraha 300 g mljevenih...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade 250 g oraha 250 g šećera 200 g čokolade 50 g kakaa Priprema...
Bučnica i recept za...Nadjev 60 dkg buče (tikve) 30 dkg svježeg sira 4 jaja 2 žlice kiselog vrhnja soli po ukusu...
IšleriZa tijesto 15 dkg kristal šećera 15 dkg oraha (lješnjaka ili badema) 30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati... Sastojci za tijesto 3 žutanjka 30 dkg brašna 18 dkg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke: glavicu kiselog kupusa 0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Kako se heljda cisti od svoje ljuspice
Heljda je stara nekadašnjih baka i koliko znam moji su kuhali na varivo i za kolinje u krvavice i sječam se da je mama ih sušila .....
Molio bih informaciju za heljdu, da li imate med od heljde i malo poblize o jastucima, zasta se koriste ili zasto su dobri da se na njima spava i sl
Naravno molio bih i cene za isto
krivokucav@ikomline.net
prodajem heljdino brasno,heljdino zrno i heljdine jastuke vrlo povoljno ako ste zainteresovani javite se mirjani 0621074257 ili ljubici 0631107513.
Poštovana
Kolika je cijena heljdinog brašna i zrna i odakle ste? Hvala na odgovoru
heljda