heljda
Heljda (hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda - kako se u različitim regijama Hrvatske naziva) porijeklo vuče iz Azije gdje se koristila još 6.000 prije nove ere, odakle se proširila u Tibet, Kinu, Japan i Europu.
Upravo na našim prostorima zabilježena je najstariji uzgoj heljde u Europi, još oko 4.000 p.n.e. U Hrvatskoj je udomaćena posebice u Međimurju i Hrvatskom Zagrorju gdje je stoljećima bila jedna od osnovnih namirnica.
Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta vlage. Danas je ova namirnica pomalo zaboravljena, vrlo rijetko se koristi svakodnevnoj prehrani, a zadržala se tek u nekim restoranima kao specijalitet. Međutim, kako u posljednje vrijeme jača svijest o zdravoj prehrani, heljda ponovno dobija na velikoj važnosti budući je vrlo zdrava i korisna namirnica.
Nutricionisti ju predlažu kao integralnu žitaricu, ali i kao čaj. Modernim zanstvenim istraživanjima u Europi i Americi, dokazano je kako heljda ima ljekovit učinak na širok spektar zdravstvenih tegoba: kod kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema. Kako sadrži rutin koji je prirodan antioksidans, znanstvena istraživanja su dokazala da zastupljenost heljde u svakodnevnoj prehrani uvelike pomaže u prevenciji diabetesa i bolesti krvožilnog sustava. Također, čaj od heljde pomaže kod oparavka od zračenja i kemoterapije.
Jedna šalica kuhane heljde (oko 150 gr) sadrži 34% mangana, 25% triptofana, 22% magnezija, 20% biljnih vlakana i to uz svega 150 kalorija. Preradom heljde dobija se brašno koje se može korisititi za priravu svih vrsta jela od tijesta. Jedno od japanskih specijaliteta soba (slično špagetima) pripravlja se upravo od ove vrste brašna. Kod nas se rade žganci i razne vrste rezanaca, iako nažalost sve rijeđe, te kao prilog drugim jelima.
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
Pohanci u cornflakesuSastojci: 400 g pilećeg filea 2 jaja 80 g brašna 120 g cornflakesa 250 ml ulja za prženje...
Teleća jetricaUmjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se...
Anina sirna pitaOva fina Anina sirna pita moj je apsolutni favorit među slasticama koje pripremam. Brzo je gotova,...
PudingPriprema pudigna kako su ga radile naše bake bit će jednako brza, a ipak bogatijeg i aromatičnijeg...
Bosanski lonacSastojci: 1/2 junetine 1/2 ovčetine 1 glavica kupusu (cca 1 kg) 1 kg rajčica 1 kg paprike 1...
Gulaš od vrganjaSastojci 2 glavice luka 4 režnja češnjaka stručak ružmaruna 4 krumpira maslinovo ulje pola...
Jabuke u šlafrokuSastojci 4 jabuke 2 jaja 1/2 l mlijeka vanilin šećer 10 dkg šećera cca 35 dkg oštorg brašna ulje...
Zagorski štrukliSastojci za tijesto: 400 g brašna 1 jaje 1 žlica ulja sol Sastojci za nadjev: 1,2...
Slana savijača od sira Uz malo vremena i volje kore za savijaču mogu se napraviti i doma (i trud će biti nagrađen ipak...
Šejk od jagoda i lanaSastojci: 1/2 srednje banane, oljuštena i iseckana 60g smrznutih jagoda 300ml mleka (0,5 %...
Kako se heljda cisti od svoje ljuspice
Heljda je stara nekadašnjih baka i koliko znam moji su kuhali na varivo i za kolinje u krvavice i sječam se da je mama ih sušila .....
Molio bih informaciju za heljdu, da li imate med od heljde i malo poblize o jastucima, zasta se koriste ili zasto su dobri da se na njima spava i sl
Naravno molio bih i cene za isto
krivokucav@ikomline.net
prodajem heljdino brasno,heljdino zrno i heljdine jastuke vrlo povoljno ako ste zainteresovani javite se mirjani 0621074257 ili ljubici 0631107513.
Poštovana
Kolika je cijena heljdinog brašna i zrna i odakle ste? Hvala na odgovoru
heljda