Vrgoračko crveno zlato
Koliko je svojim dražima pružila užitaka uzgajivačima, ali još i više konzumentima, svjedoči činjenica da je postala najuzgajanija, a ujedno i najisplativija poljoprivredna kultura, kojom se trenutačno bavi više od 110 obitelji. Istodobno uzgoj bilježi stalan porast iako jagoda puno traži, ali zato mnogo i pruža. Kada su 1974. godine u polju Rastok zasađene prve sadnice danas već zaboravljene njemačke sorte zenga zengana i nizozemska gorela, otvorio se put u proizvodnji jagoda. Već u prvoj godini svaka je sadnica donijela 20-30 dkg ploda, a u drugoj čak 60 dkg.
U proizvodnji jagoda Vrgorčani idu u korak s vremenom. Uvode nove tehnologije, također i nove sorte, a prinosi su povećani na skoro 80 dkg po grmu zahvaljujući kvaliteti sadnoga materijala i tehnologiji uzgoja koja isključuje zaražavanje virusnim bolestima. Uzgoj jagoda na foliji i navodnjavanje kap na kap umjesto prijašnjeg kišenja iz zraka napravilo je revoluciju. Prinosi su gotovo udvostručeni, truleži na plodovima nema jer su izolirani od tla i čisti, list je suh i zdrav te manji podložan napadu bolesti.
Od svibnja 2007. godine u Vrgorcu se održavaju Dani vrgoračkih jagoda. U organizaciji Turističke zajednice na pijaci (tržnici) u Vrgorcu organizira se fešta na kojoj su se mogu konzumirati razni proizvodi, pa se uživa u slatkim, ali i slanim delicijama od jagoda.







Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Zasigurno su jagode bolje nego uvozne, i odmah je drugačiji i okus, šta god pravili
Morat ćete nam malo pravih jagoda poslati u Zagorje...Imate kakav dobar recept?