Zimnica

Autor: tatjana   (palac x 19439) |moji recepti

5
Moderan način života uz brzi ritam i veliki broj obaveza, pomalo je istisnuo tradicionalno pripemanje zimnice.
Recepti HR - zimnica

Pod pojmom "zimnica" podrazumijeva se prirodno konzerviranje namirnica samo uz dodatak šećera, octa ili soli, a bez umjetnih dodataka za zimsku sezonu koja nije toliko bogata povrćem.

Budući su danas suparmarketi i veletrgovine omogućile da usred zime jedemo voće i povrće iz dalekih krajeva, jednostavnije je kupiti povrće iz Južne Amerike ili Australije, nego se prepustiti pripremanju zimnice od voća i povrća iz naših krajeva.Zanimljivo je kako sljedbenici trenda "zdrave" prehrane kojoj je jedan od glavnih postulata upravo konzumiranje domaćih namirnica uzgojenih u vlastitom podneblju zanemaruju zimnicu.

Osim već industrijski udomaćenog kiseljenja zelja, krastavaca i paprike ili industrijskog džema, bogatstvo domaćih receptura za zimnice pomalo izumire. Predložit ćemo vam nekoliko manje poznatih, ali vrlo ukusnih recepata za domaću zimnicu koji ne iziskuju previše vremena, a ukoliko se upustite u eksperimentiranje, zadivit ćete svoje ukućane i goste novim okusma. Prije nego se upustite u avanturu pripremanja zimnice, dat ćemo nekoliko općenitih praktičnih savijeta. Kao i kod pripremanja bilo kojeg jela, tako je i za zimnicu izrazito važno odabrati kvalitetne namirnice koje ćete dobro oprati i očistiti prije pripreme.

Staklenke u koje se namirnice spremaju moraju biti "sterilizirane". Neka vas to ne obeshrabri, jer ćete to vrlo jednostavno napraviti: staklenke i poklopce ćete oprati netom prije spremanja zimnice, a umjesto brisanja krpom osušite ih u pećici na 50°C. Zimnicu koju radite bez umjetih konzervanska treba čuvati na hladnom mjestu. Ako nemate negrijanu smočnicu, onda zimnicu treba čuvati u podrumu.

Prosjek: 3.6 (+19)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Tomek's

Ja imam odlicna iskustva sa pasterizacijom, vec zatvorenih staklenki, nikad ne ugrijavam staklenke prije, jer sta vrijedi kad onda stavljam u njih povrce koje nije proslo termicku obradu. Zato najbolje staklenke oprati, napuniti sa zeljenom zimnicom
http://moja-kuhinja.com/zimnica.html
i pasterizirati, jednostavno ide ovako:
U duboku posudu na čije dno smo stavili novinski papir poslažemo staklenke i između njih također naguramo novinski papir. Sve zalijemo sa hladnom vodom do 1 cm ispod ruba staklenki. Zagrijavamo do temperature od 80-85°C cca. 30 min.
Možda će se za vrijeme grijanja čuti šištanje iz staklenki, ako prestane je normalno, ako ne znači da poklopac dobro ne sijeda, pa te staklenke treba najprije konzumirati.
Nakon 30 min skinemo lonac sa staklenkama sa vatre i ostavimo lagano da se ohlade.
Vidjet će te da su poklopci ulegnuli šta je znak da je pasterizacija uspjela te da se u staklenkama razvio podtlak koji poklopce vuće na dole.
Da bi kasnije otvorili takvu staklenku npr. sa kiselim krastavcima okrenite je na poklopac držeći je u ruci i snažno dlanom udarite po dnu.
Ovako cuvam u bas ne hladnom podrumu barem 6 mjeseci, bilo bi i dulje, ali pojedemo prije;-)
http://moja-kuhinja.com/kuharski-postupci.html#kucna-pasterizacija

2
Slika korisnika ana's

paprika punjena kupusom