Brački vitalac

Autor: tatjana   (palac x 3980) |moji recepti

1
Jetra, slezena i pluća narezana na komade nabadaju se na tanki, dugačak ražanj pa se omotaju janjećom maramicom. Iznutrice omotane maramicom učvrste se janjećim crijevima. Tako omotani vitalac okreće se na laganoj vatri oko sat, sat i pol dok crijeva ne postanu krskava. Kad je sve gotovo, skine se s ražnja, nareže na ploške pa tek onda posoli. Jede se vruće. Brački vitalac jede se kao predjelo, odnosno dok se čeka da janjac ili kozlić na ražnju budu pečeni. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+10)
Otok Brač bogat je tradicijom i poviješću. Gastonomski, Brač se upisao na listu zaštićenih nematerijalnih dobara specifičnim jelom brački vitalac,
brački vitalac

jelom od janjećih ili kozlećih iznutrica jedinstvenim na svijetu. Stočarstvo, posebice uzgoj stoke sitnog zuba, oduvijek je bila jedna od najvažnijih grana gospodarstva radi čega je i dobar dio naselja na istočnom dijelu otoka nastao od nekadašnjih stočarskih stanova.

Za poseban okus bračke janjetine zaslužne su aromatične trave pomješane s morskom soli. Janjci i kozlići jedu se još dok nisu prešli šest ili sedam kila i dok još nisu okusili travu nego samo majčino mlijeko. Upravo radi toga, janjetina je najcjenjenije meso koje se spravlja u posebno svečanim prigodama poput svadbi, krstitki, kad se rodi dijete ili završi gradnja kuće. Ranije, u siromašnijim i skromnijim uvjetima života, janjetina se prirpemala samo u ovim svečanim prigodama.

Nama je brački vitalac pipremio Nikola Gospodnetić na seoskom imanju Gažul na Vidovoj Gori.

Kako pripremiti vitalac

Jetra, slezena i pluća narezana na komade nabadaju se na tanki, dugačak ražanj pa se omotaju janjećom maramicom. Iznutrice omotane maramicom učvrste se janjećim crijevima. Tako omotani vitalac okreće se na laganoj vatri oko sat, sat i pol dok crijeva ne postanu krskava. Kad je sve gotovo, skine se s ražnja, nareže na ploške pa tek onda posoli. Jede se vruće.

Brački vitalac jede se kao predjelo, odnosno dok se čeka da janjac ili kozlić na ražnju budu pečeni.

Prosjek: 3.5 (+10)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika Gregurović's

vaaauuu, ovo izgleda nevjerovatno dobro!

 Moji Grgići i ja volimo kuhati. 

2
Slika korisnika violeta's

kombinacija odlična!!!
ali najbolje mi je da ga jedeš kao predjelo dok čekaš kozlića s ražnja
fenomenalno

3
Slika korisnika zoranlalobic400's

:X

zoran lalović

4
Slika korisnika zoranlalobic400's

:X :X

zoran lalović

5
Slika korisnika zoranlalobic400's

:X :X

zoran lalović

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Soparnik - PROČITAJTE Požeški vinogradarski ćevap - PROČITAJTE Sotirana janjetina sa začinskim biljem i povrćem - PROČITAJTE Lička juha - PROČITAJTE Hladetina - PROČITAJTE