Požeški vinogradarski ćevap

Autor: LanaM   (palac x 34473) |moji recepti

0
  25 komada svinjske vratine 15 komada juneće vratine ili od buta 0,5 kg slanine 3 glavice luka 3 paprike sol, papar, mljevena crvena paprika krumpir Priprema: 1. Komade mesa izrezati prst debelo, začiniti solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom, te ostaviti u pacu barem 24 sata 2. Na ražanj naizmjence nabadati komad svinjetine, slanine, luka, junetine i paprike, pa sve ponoviti dok se meso ne potroši 3. Da se meso ne bi vrtilo oko ražnja pri pečenju, na svakih deset centimetara nabosti kožac od slanine 4. Nabodeno meso na ražnju zamotati svinjskom ili telećom maramicom (drobnom flamom) i povezati špagom. Ako nemate maramicu, poslužit će i papir za pečenje ili čak aluminijska folija. 5. Peći vrteći uz laganu vatru, ovisno o veličini ražnja dok meso ne bude gotovo 6. Skinuti s ražnja, odvojiti komade i poslužiti vruće 7. Krumpir skuhati, pa pri kraju pečenja istresti u tepsiju u kojoj smo skupljali mast od pečenja. Promiješati i kratko zapeći na vatri.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+4)
Senzacija okusa i mirisa dvije vrste mesa, dimljene slanine, luka i paprike stiješnjene u svinjskoj maramici, uz druženje kraj otvorene vatre! Da, to je ćevap, ali još mnogo više. To je priča o obljubljenom ražnju i turskom gastronomskom utjecaju usitnjenog mesa poput sarme ili salme, to je priča o slavonskim vašarima i proštenjima od turskih vremena pa sve do kraja 19. stoljeća. Tu su priču za nas gotovo do današnjih dana sačuvali požeški vinogradari, slaveći ćevapom sve važne vinogradarske svece i običaje, od Vincelova do Martinja. Pacan i naboden na ražanj kod kuće, donešen pješice u vinograd, ćevapom se u zairi kao za inat svake godine na Grgurevo slavilo istjerivanje onih istih Turaka koji nam ga ostaviše u amanet.
Recepti - 1 - slika

Sastojci:

 

  • 25 komada svinjske vratine
  • 15 komada juneće vratine ili od buta
  • 0,5 kg slanine
  • 3 glavice luka
  • 3 paprike
  • sol, papar, mljevena crvena paprika
  • krumpir

Priprema:

1. Komade mesa izrezati prst debelo, začiniti solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom, te ostaviti u pacu barem 24 sata
2. Na ražanj naizmjence nabadati komad svinjetine, slanine, luka, junetine i paprike, pa sve ponoviti dok se meso ne potroši
3. Da se meso ne bi vrtilo oko ražnja pri pečenju, na svakih deset centimetara nabosti kožac od slanine
4. Nabodeno meso na ražnju zamotati svinjskom ili telećom maramicom (drobnom flamom) i povezati špagom. Ako nemate maramicu, poslužit će i papir za pečenje ili čak aluminijska folija.
5. Peći vrteći uz laganu vatru, ovisno o veličini ražnja dok meso ne bude gotovo
6. Skinuti s ražnja, odvojiti komade i poslužiti vruće
7. Krumpir skuhati, pa pri kraju pečenja istresti u tepsiju u kojoj smo skupljali mast od pečenja. Promiješati i kratko zapeći na vatri.

 

 

Prosjek: 4.5 (+4)
  • Vaše oznake (tagovi): čevap
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)