Sos od višanja

Odličan uz svinjetinu, paštetu od pileće jetrice....
Sastojci:
- 2 kašike šećera
- 2 dl vina
- jedno pakovanje višanja
- kašika gustina
Priprema:
2 kašike (supene) šećera ukaramelisati, zaliti sa čašom od 2 dl vina, kad se sve otopi ubaciti višnje (koliko hoćes da ti se pojave u sosu ili celo pakovanje od Frikoma). Kad sve provri sipaš (prvo u šoljici razmučenoj ravnu supenu kašiku gustina i vode do vrha šoljice, čisto da se sve izjednači i da nema grudvice). Opet naka provrije i gotov je sos.
- Vrijeme pripreme: 20 minuta







Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...