Požeški pijanci

Autor: LanaM   (palac x 23135) |moji recepti

0
½ kg brašna 5 cijelih jaja 5 žumanjaka ½ dl ulja 20 dag šećera Priprema: 1. Od svih sastojaka osim šećera umiješati čvrsto tijesto 2. Ostaviti da počiva pola sata 3. Praviti jednake vjenčiće i peći u nenamazanoj tepsiji na jakoj vatri 4. Špinati šećer s malo vode i kad je dovoljno gust ubaciti u njega ohlađene pijance i miješati dok se šećer na njima ne osuši.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+6)
Možete li zamisliti vjernijih pratitelja nekadašnjih čestih vinskih građanskih veselica od jednostavnih i izdašnih kolača, znakovitog naziva pijanaci? Načinjeni po uzoru na seoske peretce od samog brašna i žumanjka, uz mrvicu soli, u gradu su im dodali tek malo masnoće i šećernu caklinu. No zadatak im je bio isti, onako tvrdi i zasitnih sastojaka na svakodnevnim poslijepodnevnim i večernjim dobrosusjedskim gradskim druženjima, trebali su upiti sve popijeno fino domaće vino. Nažalost, nestali su iz naših domova, onoga časa kada je u njih ušao televizor.
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • ½ kg brašna
  • 5 cijelih jaja
  • 5 žumanjaka
  • ½ dl ulja
  • 20 dag šećera

Priprema:

1. Od svih sastojaka osim šećera umiješati čvrsto tijesto
2. Ostaviti da počiva pola sata
3. Praviti jednake vjenčiće i peći u nenamazanoj tepsiji na jakoj vatri
4. Špinati šećer s malo vode i kad je dovoljno gust ubaciti u njega ohlađene pijance i miješati dok se šećer na njima ne osuši.

 

Prosjek: 3.5 (+6)
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Bisera Dolas's
701
Vote up!

<<<<<<<<<<<<< <3