Paprike punjene grahom i zapečene u ajvaru

Autor: Moela   (palac x 48440) |moji recepti

0
4 dl suhoga graha 5 dag masnije slanine 2 glavice luka 3 režnja češnjaka 2 kom rajčica 1,5 jušna žlica maslaca 1,5 jušna žlica maslinovog ulja 2 kom sušenih ljutih papričica po ukusu soli (vegete) 2 jušne žlice svježih začinskih trava: bosiljka, origana, čubra 1 jaje 2 dl ajvara 8 - 10 kom zelenih paprika babura pola jušne žlice ulja za premazivanje posude Priprema: Večer prije namočite suhi i probrani grah u hladnoj vodi da nabubri. Sutradan ga stavite kuhati. Tijekom kuhanja dodajte mu slaninu narezanu na sitne kockice. Posolite i skuhajte do kraja. Ocijedite, a vodu u kojoj se grah kuhao sačuvajte. U posebnoj tavi rastopite maslac i dodajte maslinovog ulja. Luk sitno isjeckajte, a češnjak zgnječite. Stavite da se prži na maslac i ulje. Dodajte i dvije svježe rajčice izrezane na manje komade. Kad je sve napola uprženo dodajte malo vode u kojoj se kuhao grah. Ako je potrebno, tijekom pirjanja još dolijte grahove vode. Mješavina ne smije biti presuha ali niti prerijetka. Sad dodajte kuhani grah (sa slaninom) i sjeckane sušene papričice. Pirjajte dok povrće posve ne omekša i smjesa postane gusta. Nekoliko minuta prije kraja provjerite začinjenost i dodajte skosane začinske trave. Smjesu prohladite i propasirajte u pasirki. Pasiranom grahu koji se ohladio dodajte jaje pa dobro promiješajte. Paprike izdubite, operite i posušite. Zakipite litru vode pa njome prelijte paprike koje ste prije stavili u veliko cjedilo, a potom ih odmah stavite pod mlaz hladne vode. Paprike napunite grahovim pireom, posložite ih uspravno u posudu za pečenje koju ste premazali uljem, a šupljine izmedu paprika popunite ajvarom (dovoljno je staviti po 1 jušnu žlicu u svaki utor). Pecite ih oko 45 - 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 st.C sve dok kožica ne omekša i posmeđi. Ako primjetite da vrhovi paprika postaju pretamni, posudu prekrijte alu folijom, a 10 minuta prije kraja je skinite. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)
Jedna od najboljih varijanti punjenih paprika. Meki i kremasti pire od graha "ojačan" slaninom, lukom i ljutim papričicama, omotač od paprika pa onda sve to na pikantnom ajvaru.
Recepti - 4 - slika

Sastojci:

  • 4 dl suhoga graha
  • 5 dag masnije slanine
  • 2 glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 kom rajčica
  • 1,5 jušna žlica maslaca
  • 1,5 jušna žlica maslinovog ulja
  • 2 kom sušenih ljutih papričica
  • po ukusu soli (vegete)
  • 2 jušne žlice svježih začinskih trava: bosiljka, origana, čubra
  • 1 jaje
  • 2 dl ajvara
  • 8 - 10 kom zelenih paprika babura
  • pola jušne žlice ulja za premazivanje posude

Priprema:

  1. Večer prije namočite suhi i probrani grah u hladnoj vodi da nabubri. Sutradan ga stavite kuhati. Tijekom kuhanja dodajte mu slaninu narezanu na sitne kockice. Posolite i skuhajte do kraja. Ocijedite, a vodu u kojoj se grah kuhao sačuvajte.
  2. U posebnoj tavi rastopite maslac i dodajte maslinovog ulja. Luk sitno isjeckajte, a češnjak zgnječite. Stavite da se prži na maslac i ulje. Dodajte i dvije svježe rajčice izrezane na manje komade. Kad je sve napola uprženo dodajte malo vode u kojoj se kuhao grah. Ako je potrebno, tijekom pirjanja još dolijte grahove vode. Mješavina ne smije biti presuha ali niti prerijetka. Sad dodajte kuhani grah (sa slaninom) i sjeckane sušene papričice. Pirjajte dok povrće posve ne omekša i smjesa postane gusta. Nekoliko minuta prije kraja provjerite začinjenost i dodajte skosane začinske trave. Smjesu prohladite i propasirajte u pasirki.
  3. Pasiranom grahu koji se ohladio dodajte jaje pa dobro promiješajte. Paprike izdubite, operite i posušite. Zakipite litru vode pa njome prelijte paprike koje ste prije stavili u veliko cjedilo, a potom ih odmah stavite pod mlaz hladne vode.
  4. Paprike napunite grahovim pireom, posložite ih uspravno u posudu za pečenje koju ste premazali uljem, a šupljine izmedu paprika popunite ajvarom (dovoljno je staviti po 1 jušnu žlicu u svaki utor). Pecite ih oko 45 - 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 st.C sve dok kožica ne omekša i posmeđi. Ako primjetite da vrhovi paprika postaju pretamni, posudu prekrijte alu folijom, a 10 minuta prije kraja je skinite.
Prosjek: 3 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)