Tisućljeća kulinarstva

Da Hrvati vole povijest već znamo. Da od stoljeća sedmog imamo zapise, i to također već znamo. Ali, koliko od vas zna da se u Žumberku može naučiti pripremati hranu kao pred tisuću godina?

Kako su se Hrvati hranili pred tisuću godina može se saznati do 4. kolovoza u TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42 na izložbi „Tisućljeća kulinarstva“. Izložbom se predstavlja kulturno-turistički program pod istim nazivom, a koji obuhvaća radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje u Arheološkome parku u Budinjaku.

Nas posebno vesele kulinarske radionice koje se održavaju od 2005. godine pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva kulture i Zagrebačke županije. Kulinarske radionice održavaju se u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje u izletničkome prostoru Eko-centra Budinjak u središnjem dijelu Žumberka. U TZ-u su nam rekli kako jednodnevni program radionica započinje obilaskom pješačke poučne "Staze kneževa" smještene na području Arheološkoga parka, a nastavlja se aktivnim sudjelovanjem posjetitelja u pripremanju hrane prema receptima iz četiriju glavnih arheoloških i povijesnih razdoblja. Recepti rimskodobne kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice rimskog autora Apicija.

Srednjovjekovna kuhinja odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu, a u izvedbi tradicionalne žumberačke kuhinje posjetitelji pripremaju jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji. zganci2.jpgPosjetitelji će duh prošlosti oživjeti i prikupljajem samoniklog bilja koje je predstavljalo temelj pretpovijesne ishrane. Uz stručnu pomoć potom će na otvorenim ložištima pripremati pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicijska žumberačka jela čiji su recepti su pomno odabrani na temelju povijesnih istraživanja. Namirnice životinjskoga porijekla pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju. Dakle, ovog rujna tijekom dvaju vikenda u izletničkome prostoru Eko-centra Budinjak u središnjem dijelu Žumberka imate priliku doživjeti i oživjeti okuse povijesti, a naša je preporuka da tu priliku ne propustite.1
Slika korisnika kasaba's

ma samo sam htjela reci da ne treba biti cjepidlaka i to da se moze reci "pita od jabuka " a da razumijemo sta je pisac htio reci . :X

2
Slika korisnika ???'s

o čemu vi?

3
Slika korisnika kasaba's

e svasta ja radim pitu od jabuka i vjerujte mi ista jem kao ita s jabukama

4
Slika korisnika vlado's

Molim Vas, pita od jabuka?

40 godina sam kuhar i pripremao sam džem od jabuka ali pitu uvijek s jabukama, nikako od jabuka.
Musak može biti od patlidžana iili krumpira, kelja ili tikvica, ali pita ili savijača samo s jabukama..
Mislim da bi se i Vaši lektori mogli time zabaviti , kad nađu vremena.
oprostite na opasci inače web stranica mi se sviđa
pozdrav iz Vrbovca
Vlado K.

1