Tisućljeća kulinarstva
Kako su se Hrvati hranili pred tisuću godina može se saznati do 4. kolovoza u TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42 na izložbi „Tisućljeća kulinarstva“. Izložbom se predstavlja kulturno-turistički program pod istim nazivom, a koji obuhvaća radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje u Arheološkome parku u Budinjaku.
Nas posebno vesele kulinarske radionice koje se održavaju od 2005. godine pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva kulture i Zagrebačke županije. Kulinarske radionice održavaju se u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje u izletničkome prostoru Eko-centra Budinjak u središnjem dijelu Žumberka. U TZ-u su nam rekli kako jednodnevni program radionica započinje obilaskom pješačke poučne "Staze kneževa" smještene na području Arheološkoga parka, a nastavlja se aktivnim sudjelovanjem posjetitelja u pripremanju hrane prema receptima iz četiriju glavnih arheoloških i povijesnih razdoblja. Recepti rimskodobne kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice rimskog autora Apicija.
Srednjovjekovna kuhinja odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu, a u izvedbi tradicionalne žumberačke kuhinje posjetitelji pripremaju jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.
Posjetitelji će duh prošlosti oživjeti i prikupljajem samoniklog bilja koje je predstavljalo temelj pretpovijesne ishrane. Uz stručnu pomoć potom će na otvorenim ložištima pripremati pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicijska žumberačka jela čiji su recepti su pomno odabrani na temelju povijesnih istraživanja. Namirnice životinjskoga porijekla pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju. Dakle, ovog rujna tijekom dvaju vikenda u izletničkome prostoru Eko-centra Budinjak u središnjem dijelu Žumberka imate priliku doživjeti i oživjeti okuse povijesti, a naša je preporuka da tu priliku ne propustite.








IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
ma samo sam htjela reci da ne treba biti cjepidlaka i to da se moze reci "pita od jabuka " a da razumijemo sta je pisac htio reci . :X
o čemu vi?
e svasta ja radim pitu od jabuka i vjerujte mi ista jem kao ita s jabukama
Molim Vas, pita od jabuka?
40 godina sam kuhar i pripremao sam džem od jabuka ali pitu uvijek s jabukama, nikako od jabuka.
Musak može biti od patlidžana iili krumpira, kelja ili tikvica, ali pita ili savijača samo s jabukama..
Mislim da bi se i Vaši lektori mogli time zabaviti , kad nađu vremena.
oprostite na opasci inače web stranica mi se sviđa
pozdrav iz Vrbovca
Vlado K.