Šporki makaruli

Autor: LanaM   (palac x 21828) |moji recepti

0
1,60 kg govedine (ili junetina bez kostiju) 0,20 kg masti 1,00 kg luk 0,08 kg ukuhana rajčica 0,15 kg vino crveno 0,045 kg peršina u listu 0,03 kg češnjaka 0,0005 kg cimeta 0,0002 klinčića 1/2 lovorova lista 1,00 kg makaruli (tjestenina) 0,08 kg sir (domaći ovčji ili kozji) sol i papar Priprema:  Odvojeno meso od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke (veličine 1,5x1,5 cm). U posudi na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli doda se sječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja. Zalije se vinom i tekućinom (toplom vodom). Jelo se povremeno promiješa uz stalno pirjanje u posudi bez poklopca. U jelo doda se sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se i dalje lagano pirja oko dva sata ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja malo vrele vode. Kuhani i ocijeđeni makaruli (tjestenina) lagano se operu mlakom ovom, dobro ocijene, preliju rastopljenom masti, izmiješaju se a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Tako sastavljeno jelo treba odstajati desetak do petnaestak minuta kako bi se što bolje sjedinilo. Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim ili kozjim sirom. Napomena: Za ovo jelo upotrebljava se sočno meso od vrata, sočnih dijelova buta, plećke ili po želji mišića. Umak treba biti odgovarajuće boje, gustoće i pikantnog okusa. Treba proporcionalno odrediti količinu umaka s mesom prema količini tjestenine. Ukoliko se jelo tijekom pirjanja dolijeva nekim svijetlim mesnim temeljcem umjesto vodom jelo će biti bolje i sadržajnije. Za ovo jelo upotrebljavaju se industrijski makaroni, međutim bolji su domaći makaroni poznati pod nazivom „na vreteno“ koji su se pripremali još od doba stare Dubrovačke republike. Jelo se može poslužiti kako je navedeno ili se može meso s umakom preliti preko tjestenine.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2) ‹ Špagetoni (spaghettoni) s okruglicama najbolji recept
Recepti - 2 - slika

Sadržaj:

 • 1,60 kg govedine (ili junetina bez kostiju)
 • 0,20 kg masti
 • 1,00 kg luk
 • 0,08 kg ukuhana rajčica
 • 0,15 kg vino crveno
 • 0,045 kg peršina u listu
 • 0,03 kg češnjaka
 • 0,0005 kg cimeta
 • 0,0002 klinčića
 • 1/2 lovorova lista
 • 1,00 kg makaruli (tjestenina)
 • 0,08 kg sir (domaći ovčji ili kozji)
 • sol i papar

Priprema: 

Odvojeno meso od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke (veličine 1,5x1,5 cm). U posudi na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli doda se sječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja. Zalije se vinom i tekućinom (toplom vodom). Jelo se povremeno promiješa uz stalno pirjanje u posudi bez poklopca. U jelo doda se sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se i dalje lagano pirja oko dva sata ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja malo vrele vode.
Kuhani i ocijeđeni makaruli (tjestenina) lagano se operu mlakom ovom, dobro ocijene, preliju rastopljenom masti, izmiješaju se a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Tako sastavljeno jelo treba odstajati desetak do petnaestak minuta kako bi se što bolje sjedinilo.
Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim ili kozjim sirom.

Napomena:
Za ovo jelo upotrebljava se sočno meso od vrata, sočnih dijelova buta, plećke ili po želji mišića. Umak treba biti odgovarajuće boje, gustoće i pikantnog okusa. Treba proporcionalno odrediti količinu umaka s mesom prema količini tjestenine.
Ukoliko se jelo tijekom pirjanja dolijeva nekim svijetlim mesnim temeljcem umjesto vodom jelo će biti bolje i sadržajnije.
Za ovo jelo upotrebljavaju se industrijski makaroni, međutim bolji su domaći makaroni poznati pod nazivom „na vreteno“ koji su se pripremali još od doba stare Dubrovačke republike.
Jelo se može poslužiti kako je navedeno ili se može meso s umakom preliti preko tjestenine.
 

Prosjek: 4.5 (+2)
Link izvora / potpis autora: Turistička zajednica grada Dubrovnika
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)