Ruska mazurka
Za pripremu Ruske mazurke trebat će vam, osim osnovnih sastojaka, još i šareni bomboni u obliku pisanica.
Za tijesto:
- 5 žutanjaka
- 17 i pol dag finog šećera
- 1 žlica naribane limunove korice
- 1 žlica limunovog soka
- 25 dag isprženih lješnjaka samljevenih u sitan prah
- 5 bjelanjaka
Za premaz:
- 1/4 l slatkog vrhnja
- 2 žlice ruma
- 2 žlice šećera u prahu
- maslac za kalup
- šareni (jaja) bomboni
Kako pripremiti Rusku mazurku:
Namažite kalup maslacem. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Miješajte žutanjke da se zapjene, pa malo po malo umiješajte šećer. Miješajte dalje dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte joj koricu i sok od limuna, a zatim postepeno i lješnjake. Istucite čvrst snijeg od bjelanjka, istresite ga na smjesu od jaja i u nju umiješajte. Prebacite tijesto u kalup, poravnajte mu površinu i pecite 50 minuta na drugoj prečki odozdo. Kad se kolač odvoji od kalupa, isključite pećnicu, ali torta neka u njoj ostane još 15 min. Zatim ju istresite na rešetku da se ohladi. Čvrsto istucite slatko vrhnje, umiješajte mu rum i šećer u prahu, premažite time tortu i pospite šarenim, pisanica, bombonima.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): bomboni / kolač s prženim lješnjacima / ruska mazurka
- Sastojci: jaja / keksi s maslacem / limunov sok / limunova korica / lješnjaci / rum / šećer / slatko vrhnje