500 g lisnatog tijesta
Sastojci za biskvit:
20 dag šećera
8 dag oraha
5 žutanjaka + snijeg
4 žlice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
0,5 l mlijeka
20 dag šećera
1 vanilin šećer
3 velike žlice gustina (vrhom pune)
25 dag maslaca ili margarina za kreme
Priprema:
Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na veličinu srednjeg protvana i ispeči prema uputama na pakiranju.
Za biskvit miješati žumanjke sa šećerom dok ne postane potpuno kremasto, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i orahe, a na kraju lagano žlicom umiješati čvrsto izrađen snijeg od bjelanjaka. Peći u protvanu (premazati dno sa malo maslaca i pobrašniti) u kojem ste pekli lisnato, u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min., provjeriti čačkalicom nakon 25 min.
Ohlađen poškropiti sa malo mlijeka.
Od pola litre mlijeka oduzeti 5 žlica i preliti gustinom, umutiti da nema grudica. Ostalo mlijeko staviti sa šećerom i vanilin šećerom na srednju vatru i povremeno promiješati. Kad počne kipiti, maknuti s vatre i ulijevati umućeni gustin i pjenjačom stalno miješati, vratiti na najslabiju vatru i kuhati 2-3 min. Ostaviti da se ohladi (povremeno promiješati da se ne stvori kora) i zatim dodati maslac sobne temperature, pa mikserom dobro sve povezati. Umjesto maslaca možete dodati i 2 dl slatkog vrhnja: miješati na najslabijoj jačini miksera i kad se nakon neke 3 min. počne učvršćivati dodati ga u kremu pa sve zajedno do kraja izmiksati.
U protvan staviti jednu koru lisnatog tijesta, premazati sa polovicom kreme, staviti ohlađeni biskvit, premazati drugom polovicom kreme i završiti sa drugim lisnatim tijestom pa posuti šećerom u prahu.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Jedan od najboljih kolača iz djetinjstva kojeg je mama spremala za proslave ili blagdane.
Sastojci za kore:
Sastojci za biskvit:
- 20 dag šećera
- 8 dag oraha
- 5 žutanjaka + snijeg
- 4 žlice oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 0,5 l mlijeka
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 velike žlice gustina (vrhom pune)
- 25 dag maslaca ili margarina za kreme
Priprema:
Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na veličinu srednjeg protvana i ispeči prema uputama na pakiranju.
Za biskvit miješati žumanjke sa šećerom dok ne postane potpuno kremasto, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i orahe, a na kraju lagano žlicom umiješati čvrsto izrađen snijeg od bjelanjaka. Peći u protvanu (premazati dno sa malo maslaca i pobrašniti) u kojem ste pekli lisnato, u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min., provjeriti čačkalicom nakon 25 min.
Ohlađen poškropiti sa malo mlijeka.
Od pola litre mlijeka oduzeti 5 žlica i preliti gustinom, umutiti da nema grudica. Ostalo mlijeko staviti sa šećerom i vanilin šećerom na srednju vatru i povremeno promiješati. Kad počne kipiti, maknuti s vatre i ulijevati umućeni gustin i pjenjačom stalno miješati, vratiti na najslabiju vatru i kuhati 2-3 min. Ostaviti da se ohladi (povremeno promiješati da se ne stvori kora) i zatim dodati maslac sobne temperature, pa mikserom dobro sve povezati. Umjesto maslaca možete dodati i 2 dl slatkog vrhnja: miješati na najslabijoj jačini miksera i kad se nakon neke 3 min. počne učvršćivati dodati ga u kremu pa sve zajedno do kraja izmiksati.
U protvan staviti jednu koru lisnatog tijesta, premazati sa polovicom kreme, staviti ohlađeni biskvit, premazati drugom polovicom kreme i završiti sa drugim lisnatim tijestom pa posuti šećerom u prahu.
Link izvora / potpis autora: mamina bilježnica