Baklava s jabukama

Autor: margareta   (palac x 22290) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
35 dkg jabuka 20 dkg oljuštenih i krupnije samljevenih badema ili oraha 3 žlice šećera malo mljevenih klinčića 45 dkg tanko vučenog tijesta 10 dkg maslaca za preljev: limun 10 dkg šećera 1 žličice cimeta Postupak pripreme Maslacem namastiti okrugli kalup, promjera 25 cm. Zagrijati pećnicu na 180°C. Jabuke oguliti, očistiti, krupno nasjeckati, pošećeriti, te promiješati klinčiće i bedeme. Utisnuti list tijesta da pokrije dno i stjenku, namazati ga maslacem, te jednako utisnuti i namazati još jedan list tijesta. Preostalo tijesto narezati na krugove, promjera 25 cm, pa ih slagati: svaki list namazati maslacem i posipati jabukama. Na vrhu neka bude 6-7 praznih listova, koje također treba namastiti. Zaliti preostalim maslacem te peći 30 minuta. Zatim povisiti temperaturu na 200°C, zarezati baklavu oštrim nožem i peći još 10 minuta. U međuvremenu oprati limun i narezati na tanke kolutiće, pa skuhati u sirupu od šećera i 2 dcl vode s cimetom. Vrelim sirupom zaliti baklavu čim se izvaditi iz pećnice. Neka odleži sat-dva da se sirup upije. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+1) ‹ Baklava od višanja najbolji recept Bugarska baklava ›

Sastojci

  • 35 dkg jabuka
  • 20 dkg oljuštenih i krupnije samljevenih badema ili oraha
  • 3 žlice šećera
  • malo mljevenih klinčića
  • 45 dkg tanko vučenog tijesta
  • 10 dkg maslaca

za preljev:

  • limun
  • 10 dkg šećera
  • 1 žličice cimeta

Postupak pripreme

Maslacem namastiti okrugli kalup, promjera 25 cm. Zagrijati pećnicu na 180°C. Jabuke oguliti, očistiti, krupno nasjeckati, pošećeriti, te promiješati klinčiće i bedeme. Utisnuti list tijesta da pokrije dno i stjenku, namazati ga maslacem, te jednako utisnuti i namazati još jedan list tijesta.

Preostalo tijesto narezati na krugove, promjera 25 cm, pa ih slagati: svaki list namazati maslacem i posipati jabukama. Na vrhu neka bude 6-7 praznih listova, koje također treba namastiti. Zaliti preostalim maslacem te peći 30 minuta. Zatim povisiti temperaturu na 200°C, zarezati baklavu oštrim nožem i peći još 10 minuta.

U međuvremenu oprati limun i narezati na tanke kolutiće, pa skuhati u sirupu od šećera i 2 dcl vode s cimetom. Vrelim sirupom zaliti baklavu čim se izvaditi iz pećnice. Neka odleži sat-dva da se sirup upije.

Prosjek: 4 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)