Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija - Vela Luka

Povijest ovog kolača vezana je uz legendu koja govori o ljubavi. Tijekom Napelonove okupacije Dalmacije, jedan od vojnika zaljubio se u lokalnu djevojku, ne zna se je li bila iz Blata ili Vele Luke. Kada je morao otići ispekao joj je kolač koji se zove "N'oublie pas”, u prijevodu “Ne zaboravi me”. Kako djevojka nije mogla izgovoriti točno kako se to kaže, kolač je nazvala lumblija. Pretpostavlja se da je vojnik bio Korzikanac, jer se ova vrsta kolača peče i na Korzici.
Recepti - 4 - slika

Sadržaj:

  • 1 kg prosijanog brašna
  • 20-30 g suhog kvasca ili 60-100 g svježeg kvasca
  • 250 g šećera
  • 100 g grožđica - opranih i natopljenih preko noći u vareniku ili rakiji
  • 100 g oraha - grubo sjeckanih
  • 100 g bajama - poprženih i grubo sjeckanih
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 0,5-1 čajne žličica mljevenog klinčića
  • 0,5-1 čajne žličice mljevenog anisa
  • 0,5-1 čajne žličice mljevenog korijandera
  • naribana korica 1 limuna i 1 naranče
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 dcl varenika
  • 1 dcl rakije (od ruža ili travarice)
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 50-100 g rastopljenog maslaca ili masti
  • mlaka voda

Postupak:

U prosijano brašno uz dodatak suhog kvasca, začina i šećera dodaju se poprženi grubo sjeckani bademi i orasi te namočene grožđice i sol. Ukoliko se radi sa svježim kvascem napravi se rupa u smjesi brašna i dodataka u koju se dodaje aktivirani svježi kvasac. U smjesu se zatim dodaje maslinovo ulje i otopljena masnoća te varenik i rakija. Sastojci se mijese dok se ne povežu u tijesto (po potrebi uz dodatak mlake vode). Tijesto se ostavi na toplom dok se volumen ne udvostuči. Uzašlo tijesto se premijesi i oblikuje u kuglice tijesta ujednačene mase i ostavi da se volumen poveća.

Pečenje:

Ovako oblikovan kolač stavlja se u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te se peče od 15 do 20 min. Nakon toga se temperatura smanji na 180°C-150°C te se peče još cca 30 min. do postizanja tamnosmeđe boje. Kad je „Lumblija“ pečena premaže se rakijom ili varenikom i pospe krupnim kristalnim šećerom.

U slast! 



1