Lumblija

Autor: LanaM   (palac x 13832) |moji recepti

0
1 kg prosijanog brašna 20-30 g suhog kvasca ili 60-100 g svježeg kvasca 250 g šećera 100 g grožđica - opranih i natopljenih preko noći u vareniku ili rakiji 100 g oraha - grubo sjeckanih 100 g bajama - poprženih i grubo sjeckanih 1 čajna žličica mljevenog cimeta 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića 0,5-1 čajne žličica mljevenog klinčića 0,5-1 čajne žličice mljevenog anisa 0,5-1 čajne žličice mljevenog korijandera naribana korica 1 limuna i 1 naranče 2 vrećice vanilin šećera 1 čajna žličica soli 1 dcl varenika 1 dcl rakije (od ruža ili travarice) 1 dcl maslinovog ulja 50-100 g rastopljenog maslaca ili masti mlaka voda Postupak: U prosijano brašno uz dodatak suhog kvasca, začina i šećera dodaju se poprženi grubo sjeckani bademi i orasi te namočene grožđice i sol. Ukoliko se radi sa svježim kvascem napravi se rupa u smjesi brašna i dodataka u koju se dodaje aktivirani svježi kvasac. U smjesu se zatim dodaje maslinovo ulje i otopljena masnoća te varenik i rakija. Sastojci se mijese dok se ne povežu u tijesto (po potrebi uz dodatak mlake vode). Tijesto se ostavi na toplom dok se volumen ne udvostuči. Uzašlo tijesto se premijesi i oblikuje u kuglice tijesta ujednačene mase i ostavi da se volumen poveća. Pečenje: Ovako oblikovan kolač stavlja se u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te se peče od 15 do 20 min. Nakon toga se temperatura smanji na 180°C-150°C te se peče još cca 30 min do postizanja tamnosmeđe boje. Kad je „Lumblija“ pečena premaže se rakijom ili varenikom i pospe krupnim kristalnim šećerom. U slast!  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Povijest ovog kolača vezana je uz legendu koja govori o ljubavi. Tijekom Napelonove okupacije Dalmacije, jedan od vojnika zaljubio se u lokalnu djevojku, ne zna se je li bila iz Blata ili Vele Luke. Kada je morao otići ispekao joj je kolač koji se zove"N'oublie pas”, u prijevodu “Ne zaboravi me”. Kako djevojka nije mogla izgovoriti točno kako se to kaže; kolač je nazvala lumblija. Pretpostavlja se da je vojnik bio Korzikanac, jer se ova vrsta kolača peče i na Korzici.
Recepti - 4 - slika

Sadržaj:

  • 1 kg prosijanog brašna
  • 20-30 g suhog kvasca ili 60-100 g svježeg kvasca
  • 250 g šećera
  • 100 g grožđica - opranih i natopljenih preko noći u vareniku ili rakiji
  • 100 g oraha - grubo sjeckanih
  • 100 g bajama - poprženih i grubo sjeckanih
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 0,5-1 čajne žličica mljevenog klinčića
  • 0,5-1 čajne žličice mljevenog anisa
  • 0,5-1 čajne žličice mljevenog korijandera
  • naribana korica 1 limuna i 1 naranče
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 dcl varenika
  • 1 dcl rakije (od ruža ili travarice)
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 50-100 g rastopljenog maslaca ili masti
  • mlaka voda

Postupak:

U prosijano brašno uz dodatak suhog kvasca, začina i šećera dodaju se poprženi grubo sjeckani bademi i orasi te namočene grožđice i sol. Ukoliko se radi sa svježim kvascem napravi se rupa u smjesi brašna i dodataka u koju se dodaje aktivirani svježi kvasac. U smjesu se zatim dodaje maslinovo ulje i otopljena masnoća te varenik i rakija. Sastojci se mijese dok se ne povežu u tijesto (po potrebi uz dodatak mlake vode). Tijesto se ostavi na toplom dok se volumen ne udvostuči. Uzašlo tijesto se premijesi i oblikuje u kuglice tijesta ujednačene mase i ostavi da se volumen poveća.

Pečenje:

Ovako oblikovan kolač stavlja se u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te se peče od 15 do 20 min. Nakon toga se temperatura smanji na 180°C-150°C te se peče još cca 30 min do postizanja tamnosmeđe boje. Kad je „Lumblija“ pečena premaže se rakijom ili varenikom i pospe krupnim kristalnim šećerom.

U slast! 

No votes yet
Link izvora / potpis autora: TZO Vela Luka
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)