Pečene tikvice - štapići

Napravite ukusne grickalice. Štapići od tikvica će se sviđat i malima i velikima. Umak po želji...
1/2 kg tikvica
1/4 šalice oštrog brašna
prstohvat soli
1 šalica krušnih mrvica
1/4 šalice parmezana
mješavina začina talijanski mix: bosiljak, origano, ružmarin, mažuran, sjemenke korijandera, timijan, kruno mljevena sušena crvena paprika pahuljice. Ova se mješavina može kupiti u dućanima, a možete koristiti i začine po vlastitom ukusu.
1 veliko jaje
Oprati i papirnatim ručnikom obrisati tikvice. Odrezati krajeve i narezati na otprilike centimetar debele prutiće.
Staviti narezane prutiće u plastičnu vrećicu za čuvanje hrane u koju ste dodali brašno i sol, pa tresite vrećicu dok se brašno i sol ravnomjerno ne rasporede po tikvicama.
Na velikom plitkom tanjuru pomiješati mješavinu začina, krušne mrvice i parmezan, a u drugom, dubokom tanjuru, dobro umutite jedno jaje s žličicom vode.
Prutiće tikvice brzo provući kroz umućeno jaje i kratko kroz mješavinu začina, parmezana i krušnih mrvica.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Na dno pleha za pečenje staviti foliju i preko nje rešetku koja se inače koristi za hlađenje kruha, peciva, torti… Poslagati ispanirane tikvice. Tikvice složiti tako da između svakog prutića ostavite slobodnog prostora kako biste omogućili cirkulaciju vrućeg zraka.
Kad se pećnica zagrije, pecite ih 15-ak minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Vrijeme pečenja ovisit će o debljini prutića tikvice.








Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Recept???
1 tikvica
¼ šalice brašna
⅛ žličica soli
1 šalica krušnih mrvica
¼ šalice parmezana
1 žlica talijanskih začina mješavina
1 veliko jaje
Isprati i osušiti tikvice. Odstraniti krajeve, a zatim izrezati u tanke trake.
Stavite tikvice u veliku vrećicu i dodati brašno i sol. Protresite vrećicu. U široku, plitku zdjelu pomješajte krušne mrvice, parmezan i talijanski začin. U drugu široku zdjelu umutiti sirovo jaje i dodati jednu žlicu vode.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na pleh stavite foliju i na to rešetku na koju slažete tikvice.
Jednu po jednu tikvicu umočit u jaje, a zatim u smjesu od prezla. Pecite oko 15 minuta ili dok ne budu srednje zlatno smeđe boje.