Oblizeki prije posta
Veljača je mjesec maškaranog ludovanja koje svijet nakratko izvrće pa nakon pokladnog utorka ponovno uspostavlja red u svakodnevicu, obnovljenu, spremnu za novi ciklus života naznačen dolaskom proljeća.
Veljača je i mjesec u kojem zaljubljeni praznuju dan svog zaštitnika sv. Valentina. Ljubav najčešće iskazuju malim darovima, cvijećem, ali i posebnom hranom. Riječ je o namirnicama i jelima koje oko sebe nose auru afrodizijaka kao što su začini poput anisa ili cimeta, orasi, čokolada, kamenice, đumbir ili tartufi.
No, veljača je i mjesec u kojem Kinezi obilježavaju ulazak u novi godišnji ciklus, a tada je i hrana posebno važna. Jer, svako jelo koje se poslužuje tijekom novogodišnjeg slavlja ima posebno simboličko značenje za Kineze.
I stoga, preporučamo jelo koje u sebi objedinjuje sva tri veljačina aspekta – mješavinu neobičnih namirnica (kao u fašničkoj povorci), crveni nar kao simbol plodnosti i činjenicu da je riječ o jelu koje se kod Kineza tradicionalno priprema za doček Nove godine.
Probajte – patku u umaku od nara
Trebat će vam (za 1 osobu):
- 500 g pačjih prsa s kožom
- 30 g džema od nara
- 30 g šećera
- 10 g nara i badema (za ukras)
- 10 g škrobnog ili krumpirovog brašna
- Začini – rižino vino, sezamovo ulje, sol, škrobno brašno, anis, kora cimeta
Pačja prsa kuhati sa anisom (2 komadića), korom od cimeta i malo sezamovog ulja u 1 l vode 45 minuta. Patku ocijediti i ostaviti da se osuši. Zagrijati ulje i popržiti patku 10 minuta, a zatim dobro ocijediti, narezati na komadiće i složiti na pladanj. Poslužiti s rezancima.
Umak od nara
Prokuhati šećer u 2 dl vode, dodati džem od nara, dobro promiješati i dodati škrobno brašno radi gustoće. Preliti preko patke i rezanaca, a potom sve skupa ukrasiti bademima i košticama nara.
volim oblizeke i prije i poslje posta :beer: