Dođite na ŠTRUKLIJADU u Staro Selo, Kumrovec

„ŠTRUKLIJADA“ Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show održat će se u subotu, 7. srpnja 2018. godine od 13,00 sati na prostoru Muzeja Staro selo u Kumrovcu

Štruklijada je jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra a održava se po jubilarni deseti put. Ove godine u manifestaciji sudjeluje tridesetak sudionika, od čega će 23 zagorska ugostiteljska objekta, hotela i specijalne bolnice biti uključeni u prodaju na samoj lokaciji. Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno od 30. lipnja do 14. srpnja, posjetitelji će u restoranima i agroturizmima diljem Zagorja moći probati Zagorske štrukle po promotivnoj cijeni, odnosno sa 50% popusta.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show – troboj u pripremanju štrukla učenika SŠ Zabok, zagorskih baka i bake iz Slovenije. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima, ali i vidjeti sam način pripreme. Posjetitelji će tog dana moći obići muzej Staro selo Kumrovec - po popularnoj cijeni ulaznice od deset kuna moći će razgledati 30 tradicijskih stambenih i gospodarskih objekata u kojima će se nalaziti prikazi starih zanata, te upoznati poznavatelje tradicijskih znanja i vještina i vidjeti kako se izrađuju dječje drvene igračke, licitari, upoznati kovački obrt i izradu cvijeća od krep papira, u muzejsko – edukativnoj radionici “Bakine papirnate rožice”. Za najmlađe će biti organizirana i konjska zaprega s ponijima, a moći će se kupiti i zagorske drvene igračke, bučino ulje i koštice, vrhunski zagorski med, vina i suhomesnati te drugi domaći proizvodi. U Kumrovcu Vas čekaju i degustacije, nagradne igre i raznolik kulturno zabavni program - nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaša i solista.

Ovogodišnja Štruklijada organizira se u okviru provedbe projekta "Uživam tradicijo" koji je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Na Štruklijadi će tako sudjelovati i partneri iz Slovenije, koji će u Muzeju Staro selo predstaviti svoju kulinarsku tradiciju. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, traje do 2019. godine, vrijedan je 1,500,000 eura, a u sklopu njega će sljedeće godine biti održana i manifestacija Babičini kolači.   

Manifestacija počinje u 13,00 sati kada će 23 sudionika ovogodišnje Štruklijade (Zaboky Selo, Villa Zelenjak, Toplice Hotel, Seoski turizam Šumak, Klet 'Zagorski dvori' OPG Micak, Slastice Tri užitka, Restoran&Catering Sermage, Specijalna bolnica Krapinske Toplice, Restoran Lagvić, Restoran Dunav, Hostel Kumrovec, Specijalna bolnica Stubičke Toplice, Humska klet, Bluesun hotel Kaj, Terme Tuhelj, Agroturizam Kos, Restoran Purga, Vuglec breg, Vodeni park Aquae Vivae, Hotel Matija Gubec, Klet Kozjak,. Srednja škola Zabok i Krčma „Kod Starog“) početi prodaju zagorskih štrukli po promotivnoj cijeni od 7,00 kuna.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine: predsjednik Branko Ognjenović - renomirani hrvatski kuhar i poznati akademik kulinarstva te članovi: direktor firme za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml d.o.o Ivica Štruml i Branko Čukelj – direktor hrane i pića u Hotelu Sheraton te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. Ocjenjivački sud ocjenjivat će zagorske štrukle u kategorijama izgled (boja, sjaj, nadjev), okus (slanoća, sočnost, sklad) te greške (prepečeno, premalo pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo).

Organizatori ovogodišnje Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, uz podršku Muzeja Hrvatskog zagorja te Općine Kumrovec, a projekt podržavaju i sufinanciraju i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije. Medijski pokrovitelji: Radio Kaj, Zagorski list, Oblizeki, Naturala, Gastro.hr, Idem van, Gastronomika, Recepti.hr. Pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica.

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već desetu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli. Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, kojoj je glavni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.
ZAGORSKI ŠTRUKLI - Specijalitet spremljen od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, premazan domaćim vrhnjem i zapečen u krušnoj peći.   

Program od 18,00 do 22,00 sata • AMANTES BAND

Sudionici Štruklijade 2018 Toplice hotel - Krass hotel • Villa Zelenjak - Ventek •
Klet „Zagorski dvori” OPG Micak • Seoski turizam Šumak • Hostel Kumrovec • Humska Klet •
Bluesun hotel Kaj • Terme Tuhelj (Dvorac Mihanović i Element bar) • Restoran Purga • Klet Kozjak •
Hotel Matija Gubec • Vuglec Breg • Vodeni park Aquae Vivae • Agroturizam Zaboky Selo •
Restoran Lagvić • Restoran Dunav • Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice •
Slastice “Tri užitka” • Restoran & Catering Sermage • Agroturizam Kos •
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice1