6. Istarski festival pašte u Žminju
Ova je godina rekordna po broju izlagača, njih čak više od 30 predstavit će svoje proizvode, a dolaze dakako iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Musaleža, Pule, Labina, Peruški, Hrboki, ali i iz Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Osijeka i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Ravne Gore te iz Varaždina, rekla je Nensi Pereša Licul iz Turističke zajednice općine Žminj.
“Šef kuhinje” Pino Kuhar najavio je jelovnik za ovogodišnji Festival pašte koji će u fokusu imati tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Pa će se tako moći kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. „Ove godine će se za cijenu jednog menija dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka“ najavio je novost Pino Kuhar. Stoga će u subotu na meniju biti žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga moći će se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.
Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, tako će u subotu predavanje održati Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.
Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba. U subotu nastupaju Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.
Uz program Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte koja će trajati od 1. do 5. srpnja, a ugostiteljski objekti koji će sudjelovati su: Koboba Puli Jurića Restoran pod Ladonjon, Restoran Poli Pineta i Restoran Žminjka. Riječ je o periodu u kojemu za promotivnu cijenu od 40 kn možete kušati pjat domaće pašte i piće po izboru.
Za kraj prisutnima se obratio Sanjin Stanić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Žminj koji je naglasio važnost očuvanja tradicije izrade pašte te pozvao svih na sudjelovanje u radionicama izrade pašte, a pogotovo je apelirao na roditelje da dovedu djecu kako bi upoznali, ali i zavoljeli tradicionalnu istarsku tjesteninu.

Šetinama od pašte:
KONOBA PULI JURIĆA
Makaruni sa šparugama
Jurići 1, Žminj
Tel. 052/846 678
RESTORAN ŽMINJKA
Fuži sa šugon od kokoše
Stara vrata 7d, Žminj
Tel. 052/ 846 438
RESTORAN POD LADONJON
Njoki sa šugon od govedine
9. Rujna 20, Žminj
Tel. 052/ 846 675
KONOBA PULI PINETA
Makaruni s rukolom i pršutom
Karlov vrt 1, Žminj
Mob. 098/ 991 1795
Program 6. Istarskog festivala pašte:
SUBOTA, 6/7/2019
18:00 - Svečanost otvorenja
19:00 - Čakavska kuća, predavanje: Pašta od pira, Darinka Družetić
21:00 - glazbeni zabavni program – Irena i Mauro Giorgi Acoustic
Svakog dana od 18 do 22 sati bit će organizirane dječje radionice pripreme pašte, a
od 18 do 22:30 sati radionice za odrasle.
Voditeljice radionica za odrasle bit će Marija Bančić, Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus, a za djecu Jadranka Paulinić Bakša i Marija Mačina.
Svakog dana pogledajte izložbu fotografija “Ča rabi za paštu”, nazivi pašte, uporabnih predmeti potrebnih za izradu pašte poput: pakljunice, daske, sita i sl.
NEDJELJA, 7/7/2019
18:00 – 00:00 – radno vrijeme Festivala
19:00 - Čakavska kuća, predstava “Ljudi koji su gradili Žminj” (dramski kamp OŠ Vladimira Gortana, Žminj)
21:00 - glazbeni zabavni program – Duo Bluenote
Svakog dana od 18 do 22 sati bit će organizirane dječje radionice pripreme pašte, a
od 18 do 22:30 sati radionice za odrasle.
Voditeljice radionica za odrasle bit će Marija Bančić, Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus, a za djecu Jadranka Paulinić Bakša i Marija Mačina.
Svakog dana pogledajte izložbu fotografija “Ča rabi za paštu”, nazivi pašte, uporabnih predmeti potrebnih za izradu pašte poput: pakljunice, daske, sita i sl.








Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...