Lički krumpir

Autor: tatjana   (palac x 20789) |moji recepti

0
Eh, ni med krumpirom ni pravice! Naime, zbog karakteristične nadmorske visine, razlike u noćnoj i dnevnoj temperaturi, što krumpiru odgovara, i rastresitom tlu bogatom organskim tvarima, baš krumpir uzgojen u Lici ima tu posebnu kakvoću.  Osim toga ličkom je krumpiru, uz varaždinsko zelje i meso zagorskog purana, 11. studenog 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobrilo registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Zahtjev za zaštitu ličkog krumpira iniciran je od strane udruga njegovih proizvođača iz Gospića. Ande su pradomovina krumpira... ...točnije područje Perua, uz jezero Titicaca. Inke su tamo bili glavni uzgajivači, a u Europu je stigao oko 1570. godine, kao plijen osvajača Južne Amerike, na dvor španjolskoga kralja Filipa II.  Kako je stigao u Liku? Pretpostavka je da su ga donijeli graničari. Kako je u vrijeme Austro-ugarske taj prostor bio organiziran kao Vojna krajina, svi radnosposobni muškarci su u u nekom trenutku bili vojačeni, a kad se nije trebalo boriti, onda su se bavili zemljoradnjom. Navodno je jedna satnija 1769. godine dobila sjeme krumpira i prvi put ga posadila baš u  Lici.  Za proizvodnju pravog ličkog krumpira koriste se sorte koje su same po sebi kvalitetnije: imaju veći postotak suhe tvari – minerala i vitamina, a uzgojem u Lici taj je udio još za 20-tak posto viši zbog ranije navedenih, prirodnih razloga. Temperaturne razlike važan su element u oblikovanju kakvoće ličkog krumpira jer se vegetacija u njemu usporava kada se temperatura tijekom noći značajnije spusti u odnosu na dnevnu temperaturu. Sporija vegetacija ima za posljedicu da krumpir skuplja više suhe tvari. Sve je to uvjet za višu kvalitetu, ali istodobno nosi manji prinos jer usporavanje vegetacije smanjuje njegov rast. Uzgajivači još dodatno paze na plodored i obradu tla, u gnojidbi se koristi stajski gnoj kao organsko gnojivo, zadržavanje tradicionalne dimenziju uzgoja doprinjelo je i dobivanju certifikata za proizvodnju ličkog krumpira. Kao proizvod zaštićena zemljopisnog podrijetla lički krumpir je namirnica kojoj ta zaštita vrijedi u preko osamdeset zemalja svijeta: uz zemlje Europske Unije taj su sporazum, Madridsku povelju, potpisale i mnoge druge. Lički krumpir je zaštićen  Lički je krumpir titulu zaštićenog proizvoda dobio  zahvaljujući inicijativi entuzijasta, te znanstvenika iz Poljoprivredne zadruge Lovinac uz potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Time se on, kao brand, našao u elitnoj skupini proizvoda s geografskim podrijetlom poput: šampanjca (Champagne, Francuska), mesne kobasice mortadele (Mortadella Bologna, Italija) ili sireva parmezan (Parmigiano Reggiano, Italija), gorgonzola ( Italija) i feta (Grčka). Stoga, pri slijedećoj kupovini i nabavci krumpira, podržite domaće, kvalitetne proizvode i potražite lički krumpir. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)
Krumpir nije samo izvrsna namirnica, kažu neki, najproširenija na svijetu. To je i biljka neosporne nutritivne vrijednosti, nekada rijetka i skupocjena, sa važnom ulogom čak i u mitologiji nativnih naroda Južne Amerike. Danas, sasvim običan, ali bitan sastojak svakodnevnih jela. No, nije svejedno kakav ćete krumpir koristiti u kuhinji. Mi u Hrvatskoj imamo sreću, pa možemo koristiti odličan lički krumpir.
krumpir

Zašto izdvajamo baš lički krumpir kad se ti gomolji uzgajaju po cijeloj Hrvatskoj? 

Eh, ni med krumpirom ni pravice! Naime, zbog karakteristične nadmorske visine, razlike u noćnoj i dnevnoj temperaturi, što krumpiru odgovara, i rastresitom tlu bogatom organskim tvarima, baš krumpir uzgojen u Lici ima tu posebnu kakvoću. 

Osim toga ličkom je krumpiru, uz varaždinsko zelje i meso zagorskog purana, 11. studenog 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobrilo registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Zahtjev za zaštitu ličkog krumpira iniciran je od strane udruga njegovih proizvođača iz Gospića.

Ande su pradomovina krumpira...

...točnije područje Perua, uz jezero Titicaca. Inke su tamo bili glavni uzgajivači, a u Europu je stigao oko 1570. godine, kao plijen osvajača Južne Amerike, na dvor španjolskoga kralja Filipa II. 

Kako je stigao u Liku?

Pretpostavka je da su ga donijeli graničari. Kako je u vrijeme Austro-ugarske taj prostor bio organiziran kao Vojna krajina, svi radnosposobni muškarci su u u nekom trenutku bili vojačeni, a kad se nije trebalo boriti, onda su se bavili zemljoradnjom. Navodno je jedna satnija 1769. godine dobila sjeme krumpira i prvi put ga posadila baš u  Lici.

 Za proizvodnju pravog ličkog krumpira koriste se sorte koje su same po sebi kvalitetnije: imaju veći postotak suhe tvari – minerala i vitamina, a uzgojem u Lici taj je udio još za 20-tak posto viši zbog ranije navedenih, prirodnih razloga. Temperaturne razlike važan su element u oblikovanju kakvoće ličkog krumpira jer se vegetacija u njemu usporava kada se temperatura tijekom noći značajnije spusti u odnosu na dnevnu temperaturu. Sporija vegetacija ima za posljedicu da krumpir skuplja više suhe tvari.

Sve je to uvjet za višu kvalitetu, ali istodobno nosi manji prinos jer usporavanje vegetacije smanjuje njegov rast. Uzgajivači još dodatno paze na plodored i obradu tla, u gnojidbi se koristi stajski gnoj kao organsko gnojivo, zadržavanje tradicionalne dimenziju uzgoja doprinjelo je i dobivanju certifikata za proizvodnju ličkog krumpira. Kao proizvod zaštićena zemljopisnog podrijetla lički krumpir je namirnica kojoj ta zaštita vrijedi u preko osamdeset zemalja svijeta: uz zemlje Europske Unije taj su sporazum, Madridsku povelju, potpisale i mnoge druge.

Lički krumpir je zaštićen 

Lički je krumpir titulu zaštićenog proizvoda dobio  zahvaljujući inicijativi entuzijasta, te znanstvenika iz Poljoprivredne zadruge Lovinac uz potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Time se on, kao brand, našao u elitnoj skupini proizvoda s geografskim podrijetlom poput: šampanjca (Champagne, Francuska), mesne kobasice mortadele (Mortadella Bologna, Italija) ili sireva parmezan (Parmigiano Reggiano, Italija), gorgonzola ( Italija) i feta (Grčka).

Stoga, pri slijedećoj kupovini i nabavci krumpira, podržite domaće, kvalitetne proizvode i potražite lički krumpir.

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika nikola's

odgovor mladenu

znas li onu poslovicu: sto je seljak gluplji, ima veci krumpir !

mora da imas jako velike krumpire.

2
Slika korisnika mladen's

Zahvaljujuci krumpiru puno ljudi su prezivjeli, inace dolazi od americkih indijanaca. Krumpir sadrzi skrob koji se u tijelu pretvara u glukozu. Kazu ljudi u mojemu selu da se od krumpira postaje gluplji.
Lijep pozdrav , mladen

3
Slika korisnika Matusek's

Daj procitaj... ovo bi trebalo poslati mami!

pusa
S.

4
Slika korisnika KATARINA's

Uz pole pečene ili kuhani krompit sir i slaka ako ljudi uopće znadu što je to,sir škripavac ,teleće ličke šnicle u saftu,mesnata slsnina,janjetina pečena i kuhana, ispod peke,kiselo ličko mliko ili kiselina,domaće kobasice mesne i krvavice mogla bi nabrojit dosta toga ovisno i iz kojeg dijela like

5
Slika korisnika Edoardo Fumagalli's

molim vas da mi date više informacija ovesi ličkih krumpira.
kolićina po hetara, veleprodajne cijene i tkd.

6
Slika korisnika markor's

Ja jako volim jesti pomfri od lickog krumpira.
I to s ketchupom, a nekad i s majonezom, a opet nekad s ajvarom. Kako kad.