Pečena guska s jabukama

Autor: brokula   (palac x 1016) |moji recepti

0

Sastojci:

  • 1 guska od 2,5 do 3 kg
  • 1/2 kg kiselih jabuka
  • 5 dag grožđica
  • 2 kriške suhog kruha (bez korice)
  • 1 dl mlijeka
  • 1 grančica peršinovog lista
  • muškatni oraščić
  • ulje
  • papar
  • sol

Priprema:

Gusku dobro operite, ocijedite, osušite i posolite s vanjske i unutarnje strane. Tako posoljenu ostavite da na hladnom mjestu odleži 4 do 5 sati. Potom trbušnu šupljinu napunite sljedećim nadjevom: jabuke ogulite, operite, narežite na kockice i odstranite sjemenke, pa ih pomiješajte s kruhom, prethodno prelivenim mlijekom, opranim i osušenim grožđicama, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića i peršinovog lista, posolite i popaprite. Otvor zašijte bijelim koncem da nadjev prilikom pečenja ne ispadne. Stavite je u namašćen lim i prelijte mješavinom ulja i vode. Potom je stavite uzagrijanu pečnicu i pecite na srednjoj vatri. Za cijelo vrijeme pečenja, koje traje oko 2,5 sata, gusku prelijevajte vlastitim sokom. Ako tekućina iz masnoće u limu ispari, dodajte malo tople vode da sok ne izgori. Za vrijeme pečenja gusku 2 do 3 puta okrenite da bude ravnomjerno pečena, a kožica posvuda zlatnožute boje. Pečenu gusku izvadite iz pećnice, konac odstranite, malo je ohladite a zatim narežite. Nadjev iz guske stavite na sredinu pladnja, oko njega složite narezanu gusku i poslužite s pečenim krumpirom i salatom od crvenoga kupusa.

 

Prosjek: 3.3 (+3)

Ovo treba probati:

Srijemska sarma od kiselog kupusa - PROČITAJTE Savijača (štrudla) sa pire krumpirom - PROČITAJTE Uskršnja pita sa špinatom i sirom - PROČITAJTE Rezanci sa šunkom i sirom - PROČITAJTE Međimurska gibanica - PROČITAJTE Punjeni fazan Zelendvor - PROČITAJTE BONET (pijemontski puding) - PROČITAJTE Pečeni odojak - PROČITAJTE
1 guska od 2,5 do 3 kg 1/2 kg kiselih jabuka 5 dag grožđica 2 kriške suhog kruha (bez korice) 1 dl mlijeka 1 grančica peršinovog lista muškatni oraščić ulje papar sol Priprema: Gusku dobro operite, ocijedite, osušite i posolite s vanjske i unutarnje strane. Tako posoljenu ostavite da na hladnom mjestu odleži 4 do 5 sati. Potom trbušnu šupljinu napunite sljedećim nadjevom: jabuke ogulite, operite, narežite na kockice i odstranite sjemenke, pa ih pomiješajte s kruhom, prethodno prelivenim mlijekom, opranim i osušenim grožđicama, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića i peršinovog lista, posolite i popaprite. Otvor zašijte bijelim koncem da nadjev prilikom pečenja ne ispadne. Stavite je u namašćen lim i prelijte mješavinom ulja i vode. Potom je stavite uzagrijanu pečnicu i pecite na srednjoj vatri. Za cijelo vrijeme pečenja, koje traje oko 2,5 sata, gusku prelijevajte vlastitim sokom. Ako tekućina iz masnoće u limu ispari, dodajte malo tople vode da sok ne izgori. Za vrijeme pečenja gusku 2 do 3 puta okrenite da bude ravnomjerno pečena, a kožica posvuda zlatnožute boje. Pečenu gusku izvadite iz pećnice, konac odstranite, malo je ohladite a zatim narežite. Nadjev iz guske stavite na sredinu pladnja, oko njega složite narezanu gusku i poslužite s pečenim krumpirom i salatom od crvenoga kupusa.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.3 (+3)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

"Još jedan recept iz TOP 50"