Anina sirna pita

Autor: Etnomama   (palac x 2158) |moji recepti

11
recepti_bez_slike
2 cijela jaja 1 šalicu šećera 1 šalicu mlijeka 1 šalicu ulja 2 šalice oštrog brašna 1/2 praška za pecivo 1 vanilin šećer Tijesto izradite... ....tako da jaja i šećer zajedno dobro izmiješate, a potom u tu smjesu dodate ostale sastojke za tijesto. Tepsiju (protvan) namažite uljem i pospite brašnom. Polovicu smjese ulijte u tepsiju i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.  Za nadjev pripremite: 1 kravlji sir (oko pola kile i više) 3 cijela jaja 1 šalicu kiselog vrhnja 1 vanilin šećer 1 žlica brašna malo korice od limuna šećera po želji Pripremite nadjev.... ...tako da sve sastojke miješate u posudi dok ne dobijete finu, jednoličnu kremu. Tim nadjevom prekrijete tijesto koje se peklo u pećnici, a na nadjev odmah izlijete i preostalu polovicu mase za tijesto. Pecite još pola sata. Još topli kolač posipajte šećerom u prahu i izrežite komadiće Anine sirne pite na veličinu koja vam se sviđa.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.3 (+16) ‹ Pita s jabukama najbolji recept Bijela pita ›
Teta Ana, mama mojega prijatelja iz Krapine, pekla je najfiniju pitu od sira koju sam ikada probala. I još je bila toliko dobra da samnom podijeli recept. A ja ga sada dijelim s vama. Tu slasticu ispekla sam mnogo puta, u različitim prilikama, i kao kolač i kao tortu. I uvijek se na nju mogu osloniti. Pa i kad vage nema u blizini jer mjere su u šalicama.

Ova fina Anina sirna pita moj je apsolutni favorit među slasticama koje pripremam. Brzo je gotova, nije ju teško pripremiti i nije skupa. Mjere možete prilagođavati svojim posudama za pečenje, a ovdje su navedene neke standardne za uobičajenu veličinu protvana.

Za tijesto pripremite:

  • 2 cijela jaja
  • 1 šalicu šećera
  • 1 šalicu mlijeka
  • 1 šalicu ulja
  • 2 šalice oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Tijesto izradite...

....tako da jaja i šećer zajedno dobro izmiješate, a potom u tu smjesu dodate ostale sastojke za tijesto. Tepsiju (protvan) namažite uljem i pospite brašnom. Polovicu smjese ulijte u tepsiju i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta. 

Za nadjev pripremite:

  • 1 kravlji sir (oko pola kile i više)
  • 3 cijela jaja
  • 1 šalicu kiselog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica brašna
  • malo korice od limuna
  • šećera po želji

Pripremite nadjev....

...tako da sve sastojke miješate u posudi dok ne dobijete finu, jednoličnu kremu. Tim nadjevom prekrijete tijesto koje se peklo u pećnici, a na nadjev odmah izlijete i preostalu polovicu mase za tijesto. Pecite još pola sata.

Još topli kolač posipajte šećerom u prahu i izrežite komadiće Anine sirne pite na veličinu koja vam se sviđa.

 

 

Prosjek: 4.3 (+16)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika Barnie Zvjezdana's

samo molim jedan kratki info : mjera za ovaj recept je salica.. koje velicine otprilike ( 2dl?)

2
Slika korisnika Žaneta Zovko's

ako mogu ja odgovoriti...vazno je da se sve mjeri istom salicom...a obicno je to od 2dcl

3
Slika korisnika Žaneta Zovko's

odlicna je ..u fil sam umjesto brasna dodala puding od vanilije..u prahu

4
Slika korisnika Jovanka Komazec's

kolac je predivan i ja sam pravila skoro isti tj. nije limun

5
Slika korisnika Sanja Mezga's

moram probat!

6
Slika korisnika Tina3003's

Mozete samo reci na koliko se stupnjeva pece kolac?Hvala :)

7
Slika korisnika mala2's

Zanima me gdje kupiti kravlji sir? (Ne volim sir nikako osim u kolačima pa se baš u kupnju sireva ne razumijem)

8
Slika korisnika Etnomama's

Kravlji sir možete kupiti na placu, ali i u svakoj prodavaonici, malo bolje opskrbljenoj. U hladnjaku sa mliječnim proizvodima pronači ćete sireve, od posnog do punomasnog. Ja uzmem onaj u pakiranju od pola kg, proizvođač je nevažan :)))

A što se temperature tiče, obično pećnicu zagrijem na 190 stupnjeva, no, to sve ovisi kak vam pećnica funkcionira...ako primijetite da je tijekom zadnje faze pečenja gornji sloj postao taman, a čini se da se sir još nije dovoljno ispekao, stavite slobodno na vrh aluminijsku foliju i ostavite peći koliko treba....isprobavajte, ali stvarno nije problem...lako se napravi i brzo je gotovo, a ukusno...mmmm..

9
Slika korisnika Miroslav Stojkovic's

pa jel taj sir je bez soli?

10
Slika korisnika Miroslav Stojkovic's

jel taj sir neslan?

11
Slika korisnika Etnomama's

da...u kolač ne ide sol, a onaj kojeg kupite ima neki, zapravo, neutralan okus :) koji sasvim odgovara

12
Slika korisnika Nataša Ribarić's

super kolač,često ga radim,vrlo je jednostavan za izradu

13
Slika korisnika Zora's

Odličan recept, ali ću malo pričekati sa mliječnim proizvodima, dok ne bude više tih akvatoksina ili kako se već zove.

14
Slika korisnika Snezana Vitas's

Nisam ovo jos pravila ali nesto slicno jesam , i znam da je ono sto ga odvaja od ostalih poslastica od sira i sto mu daje pravi ukus jeste limun , i samo limun,tj. kora od limuna !!!! Pravicu ga sutra !!!

15
Slika korisnika verka's

odlična je.....

16
Slika korisnika Zaga Jovanovic's

MORA DA PROBAM !

17
Slika korisnika Danica Maroja Tošić's

:beer:

18
Slika korisnika Kikke's

da li se drugi dio tijesta mora prvo ispeći kao i prvi dio ili samo izliti na nadjev? Hvala

19
Slika korisnika Kikke's

i da li se smjesa sa sirom mješa ručno ili mikserom? mislim ako daš recept onda moraš sve napisat kako treba

20
Slika korisnika Kikke's

i da li se smjesa sa sirom mješa ručno ili mikserom? mislim ako daš recept onda moraš sve napisat kako treba

21
Slika korisnika Jacika's

ja sam probala,ne svidja mi se.....ne ide mi sir i secer nikako :(((((

22
Slika korisnika Ilinka Milosevic's

odlično

23
Slika korisnika Straw's

Odličan kolač. Jednostavna priprema, siguran rezultat. Moja šalica je bila prava američka "cup" mjerica (otprilike 230 ml). Dodala sam pola žličice soli u tijesto jer to uvijek poboljša pitu, a umjesto limuna stavila koricu naranče, u tijesto i u nadjev - preporučam. Nadjev sam "podebljala" decilitrom milerama (kiselo vrhnje s 30% m. m.) pa je bio rjeđi te sam ga zapekla 10 min prije stavljanja gornjeg sloja tijesta, s tijestu dala ostalih 20 min. Recept ide u bookmarks :) Hvala autorici!

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Pita sa šljivama - PROČITAJTE Kolač s kokosom - PROČITAJTE Fini keksi - PROČITAJTE Keksići: valentinci - PROČITAJTE Kiflice - PROČITAJTE