Teleća jetrica

Autor: tatjana   (palac x 2017) |moji recepti

2

Jela od iznutrica su vrlo česta u tradicionalnoj kuhinji posebno u kontitnentalnoj Hrvatskoj. Ovo je jednostavan i starinski recept za ukusno pripremljenju teleću jetricu.

Recepti HR - jetrica

Umjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se varirati s dodatkom začina po vlastitom ukusu.

Sastojci

  • 1/2 kg telećih jetrica
  • 1/2 kg luka
  • 3 žlice maslinovo ulja (bolje je maslinovo, ali može i obično suncokretovo)
  • malo vode za podlivanje
  • vezica peršina
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Jetrica očistite od žila (kako ne bi bila žilava nakon pirjanja) i narežite na tanke ploškice. U veliku tavu na zagrijano ulje dodajte sitno narezani luk. Pirjajte luk na umjerenoj vatri dvadesetak minuta i podlivajte s kojoj žlicom vode (po potrebi). Luk treba biti potpuno mekan pa pojačajte vatru i dodajte očišćenu i tanko narezanu jetricu. Tanko narezana trebala bi se brzo ispeći (ne duže od 3-4 minuta) zato je važno jelo pripremati na velikoj, širokoj tavi. Kad je jetrica pečena, kuhanje je gotovo. Maknite s vatre i tek onda začinite solju, paprom i pospite nasjeckanim peršinom.

Poslužite s palentom ili rižom. Za vrijeme pirjanja, umjesto vode, možete podlivati vinom, a možete dodati i jednu žlicu acceta balsamica. Također, nekima će pasati i gotovu jetricu posuti usitnjenim češnjakom. Mi preporučujemo da probate osnovni recept i da ga potom modificirate prema svojem okusu.

Prosjek: 5 (+700)
1/2 kg telećih jetrica 1/2 kg luka 3 žlice maslinovo ulja (bolje je maslinovo, ali može i obično suncokretovo) malo vode za podlivanje vezica peršina sol i papar po ukusu Priprema Jetrica očistite od žila (kako ne bi bila žilava nakon pirjanja) i narežite na tanke ploškice. U veliku tavu na zagrijano ulje dodajte sitno narezani luk. Pirjajte luk na umjerenoj vatri dvadesetak minuta i podlivajte s kojoj žlicom vode (po potrebi). Luk treba biti potpuno mekan pa pojačajte vatru i dodajte očišćenu i tanko narezanu jetricu. Tanko narezana trebala bi se brzo ispeći (ne duže od 3-4 minuta) zato je važno jelo pripremati na velikoj, širokoj tavi. Kad je jetrica pečena, kuhanje je gotovo. Maknite s vatre i tek onda začinite solju, paprom i pospite nasjeckanim peršinom. Poslužite s palentom ili rižom. Za vrijeme pirjanja, umjesto vode, možete podlivati vinom, a možete dodati i jednu žlicu acceta balsamica. Također, nekima će pasati i gotovu jetricu posuti usitnjenim češnjakom. Mi preporučujemo da probate osnovni recept i da ga potom modificirate prema svojem okusu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+700)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ nula = nula
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika kasaba's

Licno vise volim pilca ili pureca jetra alil ne prigovaram ni ovima .

"Još jedan recept iz TOP 50"