Kako napraviti dizano tijesto

Autor: violeta   (palac x 1904) |moji recepti

2

Dizano tijesto možete napraviti na razne načine, recepata je mnogo, pogotovo u kuhinjama naših mama, baka i prabaka. Ukoliko Vam je do promjene ili tražite kako napraviti dizano tijesto, pokušajte prema ovom receptu.

dizano tijesto

Sastojci

  • 800 grama glatkog brašna tip 550 ili namjenskog brašna za dizana tijesta
  • pola litre mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • jedno jaje
  • jedna sviježa germa (kvasac)
  • malo ruma
  • 1/2 dcl ulja
  • jedna mala žličica začina: cimet, muškatni oraščić, anis, piment, đumbir, komorač (po želji)
  • 1 žličica kristal šećera
  • korica od pola limuna

Postupak pripreme dizanog tijesta

  1. Zaliti kvasac, jednu žličicu šećera i jednu žličicu brašna s toplim mlijekom u šalici
  2. Sačekati da kvasac napuhne
  3. U brašno staviti mješavinu začina, vanilin šećer, jedno jaje,  malo ruma, koricu limuna i jednu žlicu kristal šećera
  4. Mješavinu kvasca i toplog mlijeka umiješati u smijesu s brašnom
  5. Mijesiti i zalijevati s toplim mlijekom dok se ne dobije glatko tijesto
  6. Kada je tijesto formirano, dodati ulje i mijesiti dalje dok se tijesto potpuno ne odvoji od posude i postane mekano
  7. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne
  8. Promijesiti cca 2 minute i vratiti na toplo
  9. Kada se tijesto ponovo tigne, isipati na brašnatu podlogu

Navedena količina tijesta je dovoljna za dvije role dizanog kolača ili puni crni lim buhtli ili kiflica.

Savjet: Pečen kolač napravljen s dizanim tijestom, obavezno premažite s kistom umočenim u ulje.

Prosjek: 3.9 (+11)
800 grama glatkog brašna tip 550 ili namjenskog brašna za dizana tijesta pola litre mlijeka 2 vanilin šećera jedno jaje jedna sviježa germa (kvasac) malo ruma 1/2 dcl ulja jedna mala žličica začina: cimet, muškatni oraščić, anis, piment, đumbir, komorač (po želji) 1 žličica kristal šećera korica od pola limuna Postupak pripreme dizanog tijesta Zaliti kvasac, jednu žličicu šećera i jednu žličicu brašna s toplim mlijekom u šalici Sačekati da kvasac napuhne U brašno staviti mješavinu začina, vanilin šećer, jedno jaje,  malo ruma, koricu limuna i jednu žlicu kristal šećera Mješavinu kvasca i toplog mlijeka umiješati u smijesu s brašnom Mijesiti i zalijevati s toplim mlijekom dok se ne dobije glatko tijesto Kada je tijesto formirano, dodati ulje i mijesiti dalje dok se tijesto potpuno ne odvoji od posude i postane mekano Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne Promijesiti cca 2 minute i vratiti na toplo Kada se tijesto ponovo tigne, isipati na brašnatu podlogu Navedena količina tijesta je dovoljna za dvije role dizanog kolača ili puni crni lim buhtli ili kiflica. Savjet: Pečen kolač napravljen s dizanim tijestom, obavezno premažite s kistom umočenim u ulje. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.9 (+11)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ devet = 19
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10

"Još jedan recept iz TOP 50"