Salenjaci a'la Đurđica

Autor: đuro   (palac x 1092) |moji recepti

1
40 dkg svinjskog sala 1 kg oštrog brašna 4 žlie ulja ½ l mlijeka 1 jaje 1 kvasac Prstohvat soli Mala žličica šečera Način pripreme 1. Pripremiti dizano tijesto. Kvasac pomiješati sa malo mlijeka i ostaviti 5 min. da se digne. Pomiješati brašno, ulje, sol, šečer, jaje i po potrebi mlijeko . Na pomiješanu smjesu staviti dignuti kvasac i sve zajedno dobro izmiješati, te ostaviti sat vremena da se tijesto digne. 2. Samljeti salo i pomiješati sa dvije ravne žlice brašna, te sve zajedno umiješati i razvaljati. 3. Razvaljati dignuto tijesto da bude 1 cm debljine i na njega staviti salo (salo potrgati na male komadiće i posložiti ravnomjerno po tijestu . 4. Preklopiti 1/3 tijesta sa svake strane tako da se dobije izgled kocke (vidi sliku) i ostaviti 10 min Nakon 10 min tijesto opet razvaljati i preklopiti, tako svakih 10 min tri puta. 5. Razvaljati tijesto debljine 1 cm i izrezati na kvadratiće 10×7cm (vidi sliku) 6. Puniti sa smjesom po želji (orasi, mak, pekmez) 7. Peći u pećnici 20 min na 200°c  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.2 (+5)
Ovo su salenjaci bake Đurđice, orignialni recept!
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • 40 dkg svinjskog sala
  • 1 kg oštrog brašna
  • 4 žlie ulja
  • ½ l mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 kvasac
  • Prstohvat soli
  • Mala žličica šečera

Način pripreme

1. Pripremiti dizano tijesto. Kvasac pomiješati sa malo mlijeka i ostaviti 5 min. da se digne. Pomiješati brašno, ulje, sol, šečer, jaje i po potrebi mlijeko . Na pomiješanu smjesu staviti dignuti kvasac i sve zajedno dobro izmiješati, te ostaviti sat vremena da se tijesto digne.
2. Samljeti salo i pomiješati sa dvije ravne žlice brašna, te sve zajedno umiješati i razvaljati.
3. Razvaljati dignuto tijesto da bude 1 cm debljine i na njega staviti salo (salo potrgati na male komadiće i posložiti ravnomjerno po tijestu .
4. Preklopiti 1/3 tijesta sa svake strane tako da se dobije izgled kocke (vidi sliku) i ostaviti 10 min Nakon 10 min tijesto opet razvaljati i preklopiti, tako svakih 10 min tri puta.
5. Razvaljati tijesto debljine 1 cm i izrezati na kvadratiće 10×7cm (vidi sliku)
6. Puniti sa smjesom po želji (orasi, mak, pekmez)
7. Peći u pećnici 20 min na 200°c 

Prosjek: 4.2 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Joki's

Očekujem vaše knjižice recepata!

2
Slika korisnika Zvezdana Jordanova's

Salo nije mast. to ima posebni strukturu......znaci nije dobra zamena nista slicno / mast ,puter, margarin../....zbog originalnog ukusa ! Drugo stavis - drugo pravis !!!

3
Slika korisnika snežana's

Probaj da nadješ salo kod svog mesara. Ako ništa drugo zamoli mesara u radnji gde kupuješ meso da ti obezbedi salo jer njega retko daju u prodaju već ga tope sa slaninom za čvarke. :H

  • vesna_salcici_jaja.JPG
4
Slika korisnika irena091's

Patim za djetinjstvom u kojem je mama radila salenjake, to je bilo obvezno na dan kolinja :)
Hvala na receptu :)

5
Slika korisnika Ankica Divkovic's

Obozavam sacice " samo je problem naci salo ...
Ja cu brobati napraviti od maslaca .

6
Slika korisnika snežana's

Ovo je takozvano lisnato testo od sala. Ja sam pravila sa margarinom i nije loše ali sa salom je pravi ugodjaj jer salo ništa ne može da zameni. Još uvek se sećam salčića koje je pravila moja mama kad sam bila dete. Znači margarin može da bude zamena ali salo je nezamenljivo ako hoćete pravi ukus ovog kolača, bar za mene. :H

7
Slika korisnika Ljubica Lovrić's

Ako nemamo salo može li u zamjenu margarin?
\\(^o^)/