Išleri

Autor:   (palac x 1434) |moji recepti

Ovo su sitni kolači koji se obično pripremaju oko blagdana od ostataka bjelanjaka nakon pripreme drugih vrsta kolača. U išlerima ćemo iskoristiti sve preostale bjelanjke na najukusniji način. Dva prhka keksića slijepe se kremom, preliju glazurom od čokolade i fini išleri su spremni za ukućane i goste.

išleri

Za tijesto

  • 15 dkg kristal šećera
  • 15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
  • 30 dkg maslaca
  • 30 dkg mekog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • naribana korica od limuna
  • malo cimeta

Za kremu

  • 20 + 10 dkg šećera
  • 5 – 6 bjelanjaka
  • velika žlica ribane čokolade (ili žlica čokolade u prahu)

Za glazuru

  • 10 dkg čokolade
  • 3 žlice kristal šećera
  • 3 žlice vode

Priprema

Sve staviti da se lagano otopi, najbolje na pari, a može i na laganoj vatri. Kad se sve otopi dodati 5 dkg maslaca i dobro izmiješati. Prstima miješati izmrvljeni maslac, šećer, orahe i brašno dok se ne izmiješaju jednako, dodati malo naribane korice limuna, malo cimeta i jedno cijelo jaje. Dobro umijesiti, oblikovati kao veću pogaču, oviti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta da se maslac stisne.

Dok se tijesto „odmara“ u hladnjaku, pripremiti kremu za nadjev kojom ćemo lijepiti po dva keksića. 20 dkg šećera i jednu vrećicu vanilin šećera staviti u lonac s debljim dnom i preliti vodom toliko da je sav šećer pokriven vodom i kuhati na jakoj vatri do jake gustoće, ali prije nego što sva voda ispari i dok je šećer još tekući odnosno dok se šećer ponovno počne kristalizirati. (Umjesto vanilin šećera, još je bolje ako se koriste sjemenke iz polovice mahune vanilije). Kad je šećer kuhan, maknuti ga s vatre i staviti da se hladi.

Istući čvrsti snijeg od 5 – 6 bjelanjaka (koliko vam je ostalo od drugih kolača ili primjerice majoneze za francusku salatu), a kada je do pola umućen, dodati preostalih 10 dkg šećera, pa do kraja izmutiti vrlo čvrsti snijeg. U gotov čvrsti snijeg od bjelanjaka, neprestano miješajući, u tankom mlazu ulijte ohlađeni kuhani šećer pa kad je sve fino jednolično izmiješano, dodati jednu veliku žlicu ribane čokolade.

Zagrijati pečnicu na 150°C. Tijesto izvaditi iz hladnjaka i jednolično ga razvaljati na debljinu otprilike 5 mm. Okruglim kalupom (ili manjom čašom), vaditi keksiće i staviti ih na pleh koji smo dobro namastili i pobrašnili, ili još bolje staviti na masni papir za pečenje. Staviti u zagrijanu pečnicu i peći 10 do 15 minuta. Izvaditi iz pečnice i ostaviti u plehu da se keksi ohlade. Kad se keksi ohlade, spajati dva po dva mažući između kremu i na kraju premazati glazurom od čokolade. Glazirati se može i namakanjem u rastopljenu čokoladu, ali s tim načinom trebat će dupla mjera glazure.

15 dkg kristal šećera 15 dkg oraha (lješnjaka ili badema) 30 dkg maslaca 30 dkg mekog brašna 1 cijelo jaje naribana korica od limuna malo cimeta Za kremu 20 + 10 dkg šećera 5 – 6 bjelanjaka velika žlica ribane čokolade (ili žlica čokolade u prahu) Za glazuru 10 dkg čokolade 3 žlice kristal šećera 3 žlice vode Priprema Sve staviti da se lagano otopi, najbolje na pari, a može i na laganoj vatri. Kad se sve otopi dodati 5 dkg maslaca i dobro izmiješati. Prstima miješati izmrvljeni maslac, šećer, orahe i brašno dok se ne izmiješaju jednako, dodati malo naribane korice limuna, malo cimeta i jedno cijelo jaje. Dobro umijesiti, oblikovati kao veću pogaču, oviti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta da se maslac stisne. Dok se tijesto „odmara“ u hladnjaku, pripremiti kremu za nadjev kojom ćemo lijepiti po dva keksića. 20 dkg šećera i jednu vrećicu vanilin šećera staviti u lonac s debljim dnom i preliti vodom toliko da je sav šećer pokriven vodom i kuhati na jakoj vatri do jake gustoće, ali prije nego što sva voda ispari i dok je šećer još tekući odnosno dok se šećer ponovno počne kristalizirati. (Umjesto vanilin šećera, još je bolje ako se koriste sjemenke iz polovice mahune vanilije). Kad je šećer kuhan, maknuti ga s vatre i staviti da se hladi. Istući čvrsti snijeg od 5 – 6 bjelanjaka (koliko vam je ostalo od drugih kolača ili primjerice majoneze za francusku salatu), a kada je do pola umućen, dodati preostalih 10 dkg šećera, pa do kraja izmutiti vrlo čvrsti snijeg. U gotov čvrsti snijeg od bjelanjaka, neprestano miješajući, u tankom mlazu ulijte ohlađeni kuhani šećer pa kad je sve fino jednolično izmiješano, dodati jednu veliku žlicu ribane čokolade. Zagrijati pečnicu na 150°C. Tijesto izvaditi iz hladnjaka i jednolično ga razvaljati na debljinu otprilike 5 mm. Okruglim kalupom (ili manjom čašom), vaditi keksiće i staviti ih na pleh koji smo dobro namastili i pobrašnili, ili još bolje staviti na masni papir za pečenje. Staviti u zagrijanu pečnicu i peći 10 do 15 minuta. Izvaditi iz pečnice i ostaviti u plehu da se keksi ohlade. Kad se keksi ohlade, spajati dva po dva mažući između kremu i na kraju premazati glazurom od čokolade. Glazirati se može i namakanjem u rastopljenu čokoladu, ali s tim načinom trebat će dupla mjera glazure.

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
sedam i dva jednako je
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika mamica's

Kad sam prvi put vidjela i probala išlere, bila sam oduševljena. Tražila sam recept, i prepisala ga iz bilježnice bake Ane, ona kaže da za tijesto treba
14 dag maslaca, 20 dag brašna,7 dag šećera u prahu, 1 žutanjak, 3 žlice kakaa.Zamijesiti, razvaljati tanko i rezati kolutiće. Peći ih oko 15 min, pa ohladiti, premazati kremom i spajati dva po dva. Preliti ih čokoladnom glazurom. Onda, krema: 3 jaja, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer i 1 margarin.Izmiješati sve i kuhati na pari dok se ne zgusne, pa u ohlađenu kremu umiješati pjenasto izrađen margarin. Sad neznam, najbolje da po oba recepta probamo, ili netko već je?