Mak kocke

Autor: tatjana   (palac x 2017) |moji recepti

3

Mak kocke su kolač koji će uspjeti svakom početniku, a okusom zadovoljiti svakoga. Aromatičan spoj maka i naranče u kockama s glazuorm od marelice, savršeni su desert svakom jelu.

mak kocke

Sastojci

  • 25 dkg mljevenog maka
  • 7 jaja
  • 25 dkg kristal šećera
  • 15 dkg maslaca
  • 1 šalica mrvica od keksa (najbolje petit beurre, 4 komada)
  • 2 žlice ruma
  • naribana korica od 1/2 naranče

Postupak

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena).

Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen) pa ako je potrebno, peći još 5-10 minuta.

Glazura

4 velike žice marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude tekuća kako bi se lako premazao kolač.

Prosjek: 5 (+3)
25 dkg mljevenog maka 7 jaja 25 dkg kristal šećera 15 dkg maslaca 1 šalica mrvica od keksa (najbolje petit beurre, 4 komada) 2 žlice ruma naribana korica od 1/2 naranče Postupak Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena). Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen) pa ako je potrebno, peći još 5-10 minuta. Glazura 4 velike žice marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude tekuća kako bi se lako premazao kolač. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
četiri + deset =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

a koliko MAKA ide u ovaj kolač????

Slika korisnika tatjana's

evo, dopisala sam i količinu maka, hvala što ste primjetili.

"Još jedan recept iz TOP 50"