Savijača (štrudla) sa pire krumpirom

Autor: Moela   (palac x 2685) |moji recepti


Iz jedne od kuharica starijeg izdanja,a iako se osobno ne sjećam, navodno su je češće pripremale naše mame i bake.

Savijača (štrudla) sa pire krumpirom

SASTOJCI:

  1. 12 listova za savijače
  2. 1/2 kg krumpira
  3. 30 dag svježg kravljeg sira
  4. 3 jaja
  5. 2 dl kiselog vrhnja
  6. 2 žličice soli
  7. 1/2 dl ulja
  8. 1 jaje (za premazivanje)

POSTUPAK:

  1. Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi, a potom dobro ocijedite.
  2. Krumpiru dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa ga posebnim tijeskom (ili vilicom) dobro izgnječite, pazeći da ne ostanu grudice. Potom primješajte kravlji sir i 3 jaja. Provjerite slanost pa po potrebi i ukusu još začinite i dobro promiješajte nadjev, da dobijete glatku kremu.
  3. Na radnu plohu slažite listove (kore); za svaku savijaču po 4 komada koje slažite jedan iznad drugog, svakog pritom premažite kistom s malo ulja. Na zadnji list (pri dnu lista) stavite nadjev ( 3-4 žlice) pa zarolajte, a krajeve sa strane dobro utisnite unutra.
  4. U nauljeni kalup slažite savijače. Ovisno o veličini kalupa napravite 2 ili 3 savijače.
  5. U ostatak kiselog vrnja umiješajte jaje, dobro promiješajte i zalijte savijače.
  6. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 st. C oko 30-tak minuta (dok ne porumeni).
  7. Ako ne volite hrskavu koricu, kad izvadite savijače prekrijte ih krpom. Malo prohlađene režite na ukusne komade.

POSLUŽIVANJE:

Ovo jelo se može poslužiti kao toplo predjelo ali i prilog uz meso.

 

Prosjek: 3.5 (+2)
12 listova za savijače 1/2 kg krumpira 30 dag svježg kravljeg sira 3 jaja 2 dl kiselog vrhnja 2 žličice soli 1/2 dl ulja 1 jaje (za premazivanje) POSTUPAK: Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi, a potom dobro ocijedite. Krumpiru dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa ga posebnim tijeskom (ili vilicom) dobro izgnječite, pazeći da ne ostanu grudice. Potom primješajte kravlji sir i 3 jaja. Provjerite slanost pa po potrebi i ukusu još začinite i dobro promiješajte nadjev, da dobijete glatku kremu. Na radnu plohu slažite listove (kore); za svaku savijaču po 4 komada koje slažite jedan iznad drugog, svakog pritom premažite kistom s malo ulja. Na zadnji list (pri dnu lista) stavite nadjev ( 3-4 žlice) pa zarolajte, a krajeve sa strane dobro utisnite unutra. U nauljeni kalup slažite savijače. Ovisno o veličini kalupa napravite 2 ili 3 savijače. U ostatak kiselog vrnja umiješajte jaje, dobro promiješajte i zalijte savijače. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 st. C oko 30-tak minuta (dok ne porumeni). Ako ne volite hrskavu koricu, kad izvadite savijače prekrijte ih krpom. Malo prohlađene režite na ukusne komade. POSLUŽIVANJE: Ovo jelo se može poslužiti kao toplo predjelo ali i prilog uz meso.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
10 + 1 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.
Slika korisnika Viška's

draga Moela, a da probamo dodati i mlijeko???još ako imate multipratik, , puno je brže gotovo.

Slika korisnika Moela's

S kiselim vrhnjem dobiva kompaktnost i malo kiselkastu notu tako da sam radije za tu opciju, odnosno bez mlijeka. No, izazov bi bilo probati sa slatkim (pravim) vrhnjem. Multipraktik... može, iako ga osobno izbjegavam kod priprave ovakvih nadjeva, budu mi previše - kašasti.Bez obzira što ja tu pripovijedam, pozdravljam svaku kreativnost kao dobrodošlu.

Slika korisnika Viška's

Dobro, neću onda probavati sa mlijekom. Jeste uspijeli probati s slatkim, pravim vrhnjem?
Ispalo mi je ok ovako prema Vašim naputcima, tako da sam zadovoljna. Hvala i pozz

Slika korisnika Moela's

Nisam ne, barem još ne. Naime sad je vrijeme mladoga krumpira,a bolji je onaj stari (i brašnasti) kao kad praviš njoke. Ali kad budem, obavezno javim dojmove u komentaru. Pozdrav....

"Još jedan recept iz TOP 50"