Uskršnja pita sa špinatom i sirom

Autor: Moela   (palac x 2890) |moji recepti

0

Bez obzira na naziv jela, u sezoni špinata ili blitve bit će izvrsno predjelo, servirano vruće ili hladno, a uz komadić mesa i glavni obrok.

Uskršnja pita sa špinatom i sirom

Sastojci:

Tijesto

  1. 30 dag brašna (meko)
  2. 1 mala žličica soli
  3. 3 jušne žlice maslinovog ulja
  4. 1,5 dl mlake vode

Nadjev

  1. 70 dag špinata
  2. 3 jaja
  3. 25-30 dag svježeg kravljeg sira
  4. 1 dl kiselog vrhnja
  5. 2 jušne žlice brašna
  6. 1 žlica nasjeckanog vlasca
  7. 2 jušne žlice sira ribanca
  8. po ukusu i potrebi sol i papar
  9. 1 jušna žlica maslaca (otopljenog)

Za premazivanje

  1. 1 jaje
  2. po potrebi ulje
  3. po želji sezam (za posipavanje)

Postupak:

Tijesto

Umijesite tijesto od brašna, ulja, vode i soli. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, pa svaki umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata.

Nadjev

  1. Očistite i dobro operite špinat te ga skuhajte u malo vode. Dobro ga ocijedite, pritiščući ga žlicom ili kuhačom u cjediljki da se ocijedi sva voda. Isjeckajte ga, potom ga prebacite u posudu i lagano zagrijavajte (usuho). Miješajte kuhačom da preostala tekućina ispari.
  2. Stavite jaja u hladnu vodu i kuhajte ih oko 8 minuta, izlijte vruću vodu i ulijte hladnu. Ostavite ih 10 minuta u hladnoj vodi, potom oljuštite.
  3. Sir ocijedite od surutke pa ga izmiješajte sa kiselim vrhnjem, brašnom, nasjeckanim vlascem i sirom ribancem.
  4. U posudu sa sirom i vrhnjem dodajte špinat, posolite i popaprite po ukusu.
  5. Pećnicu ugrijte na 200 st C (ako koristite ventilator, dovoljno će biti 180 st. C). Kalup za tortu premažite uljem.
  6. Razvaljajte prvi dio tijesta u krug najtanje što možete (veće nego li je kalup) pa prekrijte dno i stranice kalupa. Premažite ga oprezno uljem, najbolje prstima.
  7. Postupite jednako i sa drugim dijelom tijesta, kojim ćete prekriti prvi dio. Nauljite ga.
  8. Postupite jednako i s trećim dijelom.Taj, treći dio, premažite otopljenim maslacem.
  9. Sad stavite nadjev i lijepo ga poravnajte.
  10. Kuhana jaja (ja sam izrezala jaja na polovice, kako bi svatko dobio i špinat i jaje) rasporedite kružno po nadjevu.
  11. Preostalo tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte u krug, vrlo tanko u veličini kalupa.Preko nadjeva stavite prvi krug tijesta, malo ga nauljite, a povrh njega zadnji razvaljani list. Krajeve tijesta koji su ispod nadjeva i koji vire izvan kalupa čvrsto stisnite i spojite sa rubovima gornjih listova. Tijesto premažite umućenim jajetom i po želji pospite sezamom. Pecite oko 40-tak minuta dok korica ne postane zlatnosmeda.
  12. Pečenu pitu ostavite da odleži 10-tak minuta u kalupu, a potom je možete sevirati vruću ili kasnije, hladnu.
     

 

Prosjek: 4.5 (+2)
Tijesto 30 dag brašna (meko) 1 mala žličica soli 3 jušne žlice maslinovog ulja 1,5 dl mlake vode Nadjev 70 dag špinata 3 jaja 25-30 dag svježeg kravljeg sira 1 dl kiselog vrhnja 2 jušne žlice brašna 1 žlica nasjeckanog vlasca 2 jušne žlice sira ribanca po ukusu i potrebi sol i papar 1 jušna žlica maslaca (otopljenog) Za premazivanje 1 jaje po potrebi ulje po želji sezam (za posipavanje) Postupak: Tijesto Umijesite tijesto od brašna, ulja, vode i soli. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, pa svaki umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata. Nadjev Očistite i dobro operite špinat te ga skuhajte u malo vode. Dobro ga ocijedite, pritiščući ga žlicom ili kuhačom u cjediljki da se ocijedi sva voda. Isjeckajte ga, potom ga prebacite u posudu i lagano zagrijavajte (usuho). Miješajte kuhačom da preostala tekućina ispari. Stavite jaja u hladnu vodu i kuhajte ih oko 8 minuta, izlijte vruću vodu i ulijte hladnu. Ostavite ih 10 minuta u hladnoj vodi, potom oljuštite. Sir ocijedite od surutke pa ga izmiješajte sa kiselim vrhnjem, brašnom, nasjeckanim vlascem i sirom ribancem. U posudu sa sirom i vrhnjem dodajte špinat, posolite i popaprite po ukusu. Pećnicu ugrijte na 200 st C (ako koristite ventilator, dovoljno će biti 180 st. C). Kalup za tortu premažite uljem. Razvaljajte prvi dio tijesta u krug najtanje što možete (veće nego li je kalup) pa prekrijte dno i stranice kalupa. Premažite ga oprezno uljem, najbolje prstima. Postupite jednako i sa drugim dijelom tijesta, kojim ćete prekriti prvi dio. Nauljite ga. Postupite jednako i s trećim dijelom.Taj, treći dio, premažite otopljenim maslacem. Sad stavite nadjev i lijepo ga poravnajte. Kuhana jaja (ja sam izrezala jaja na polovice, kako bi svatko dobio i špinat i jaje) rasporedite kružno po nadjevu. Preostalo tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte u krug, vrlo tanko u veličini kalupa.Preko nadjeva stavite prvi krug tijesta, malo ga nauljite, a povrh njega zadnji razvaljani list. Krajeve tijesta koji su ispod nadjeva i koji vire izvan kalupa čvrsto stisnite i spojite sa rubovima gornjih listova. Tijesto premažite umućenim jajetom i po želji pospite sezamom. Pecite oko 40-tak minuta dok korica ne postane zlatnosmeda. Pečenu pitu ostavite da odleži 10-tak minuta u kalupu, a potom je možete sevirati vruću ili kasnije, hladnu.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
devet + = 17
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Masa Debela's

moram probati,dobro izgleda!!! :D

Slika korisnika Chiquita Bonita's

kakvo meso, sama pita zeljanica je uvijek odlična, s jogurtom i to je to!

"Još jedan recept iz TOP 50"