Orahnjača/makovnjača

Autor: jasamja   (palac x 4542) |moji recepti

5
recepti_bez_slike
55 dag oštrog brašna(može i glatko) 15 dag šećera kocka kvasca 2  dcl mlijeka 1 dcl ulja 3 žl kiselog vrhnja 2 žl ruma 1 vš / naribana korica limuna malo soli 1 jaje 2 žumanjca Kvacas stavimo u zdjelicu sa žlicom šećera,žl.brašna i 2 žl.mlijeka te izmješamo i pustimo da se udvostruči. Žumanjce,jaje,sol,vš,rum,vrhnje,šećer i limunovu koricu izmješat.Dodat brašno,kvasac,ulje i postepeno mlijeko te izraditi glatko tijesto.Ostaviti 45 minuta da se udvostruči . Kad se tijesto podiglo podjeliti ga na dva dijela ; razvaljat na oko 1 cm debljine (ja sam malo tanje) te satviti nadjjeve na kraj i čvrsto savit.Staviti u tepsiju i pustit da se još jedanput tijesto podigne.Peći na 180 stupnjeva oko 50 min(dok ne dobije lijepu boju) te još vruću orahnjaču aprikotirati tj sa 44 žlice vode pomješati 5 žlica mermelade ,zakuhati te vruće tanko premazati preko pečene orahnjače/makovnjače. Nadjevi: MAK                                                                  25 dag maka  15 dag šećera    1 vš 2 dcl mlijeka 1 bjeljance ribana limunova korica rum po želji ORAH 20 dag oraha 10-15 dag šećera 1 vš 1 dcl mlijeka 1 bjeljance ribana korica limuna i naranče 2 žl ruma Izmješat mak/orahe ,vš,lim.koricu/narančinu koricu i prelit preko toga kipuće mlijeko. Dodat rum i čvrst snijeg od bjeljanka.Izmješati i napuniti tijesto. Aprikotiranu orahnjaču posuti šećerom u prahu.       Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+406) ‹ Molvarska orehnjača najbolji recept Prelivena orehnjača ›
Samo male kratice da ih svaki put ne pišem vš-vanilin šečer žl-žlica
Recepti - 5 - slika

Tijesto:

  • 55 dag oštrog brašna(može i glatko)
  • 15 dag šećera
  • kocka kvasca
  • 2  dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 3 žl kiselog vrhnja
  • 2 žl ruma
  • 1 vš / naribana korica limuna
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 2 žumanjca

Kvacas stavimo u zdjelicu sa žlicom šećera,žl.brašna i 2 žl.mlijeka te izmješamo i pustimo da se udvostruči.

Žumanjce,jaje,sol,vš,rum,vrhnje,šećer i limunovu koricu izmješat.Dodat brašno,kvasac,ulje i postepeno mlijeko te izraditi glatko tijesto.Ostaviti 45 minuta da se udvostruči .

Kad se tijesto podiglo podjeliti ga na dva dijela ; razvaljat na oko 1 cm debljine (ja sam malo tanje) te satviti nadjjeve na kraj i čvrsto savit.Staviti u tepsiju i pustit da se još jedanput tijesto podigne.Peći na 180 stupnjeva oko 50 min(dok ne dobije lijepu boju) te još vruću orahnjaču aprikotirati tj sa 44 žlice vode pomješati 5 žlica mermelade ,zakuhati te vruće tanko premazati preko pečene orahnjače/makovnjače.

Nadjevi:

MAK                                                                 

  • 25 dag maka 
  • 15 dag šećera   
  • 1 vš
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 bjeljance
  • ribana limunova korica
  • rum po želji

ORAH

  • 20 dag oraha
  • 10-15 dag šećera
  • 1 vš
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 bjeljance
  • ribana korica limuna i naranče
  • 2 žl ruma

Izmješat mak/orahe ,vš,lim.koricu/narančinu koricu i prelit preko toga kipuće mlijeko.

Dodat rum i čvrst snijeg od bjeljanka.Izmješati i napuniti tijesto.

Aprikotiranu orahnjaču posuti šećerom u prahu.

 

 

 

Prosjek: 4 (+406)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Kolač s orasima i jabukama - PROČITAJTE Zlatne  kiflice - PROČITAJTE Medena srca - PROČITAJTE Damski kapric (kolač s ribizlom) - PROČITAJTE Umak od gljiva - PROČITAJTE