Divlje šparuge sa špaletom na postelji od palente

Autor: Moela   (palac x 48758) |moji recepti

1
Palenta oko 200 g kukuruznog brašna 6 dl vode 1 jušna žlica maslinovog ulja 1 čajna žličica soli Preljev 1 mac (stručak) vrhova divljih šparuga 2 kom tankog mladog luka 100 g istarske špalete (opcija: domaća šunka) 50 g istarske pancete (sušena slanina) 2 dl tekućeg slatkog vrhnja po ukusu soli i papra 1 jušna žlica maslinovog ulja 1 komadić (kao orah) maslaca Priprema Palenta U lonac staviti vodu, sol i ulje. Kada voda uzavri, postepeno usipavati brašno i stalno miješati palentarom. Kuhati uz miješanje (savjet: staviti kuhinjske rukavice i navuči rukave do njih jer palenta prska) tako dugo dok se palenta ne počne odljepljivati od lonca (cca 30 minuta).   Preljev od šparuga i špalete Šparugama otkidati (svježe) vrhove i prokuhati ih (3 - 4 minute). Ocijediti. Špaletu izrezati na kockice 2 x 2 cm (ako je već izrezana na fete usitniti je na trake), a pancetu nešto sitnije. Luk operite, posušite te narežite na kolutiće, bijeli dio i par kolutića zelenog dijela. Na maslinovom ulju i maslacu popržiti prvo kolutiće mladog luka, a potom dodati i jako kratko popržiti meso tek da dobije boju, zaliti slatkim vrhnjem i popapriti. Provjeriti slanost te po potrebi (i ukusu) dodati soli. Oprez, jer je i palenta slana. Sada dodajte ocijeđene vrhove šparuga. Lagano zagrijavajte dok preljev ne postane vruć.   Posluživanje Na tanjure stavite palentu i prelijte je bogato ovim mirisnim preljevom. Uz jelo poslužite salatu od mladog zelenog radiča. ŠPALETA: Stražnje svinjsko rame s nožicom, sa ili bez lopatice, natrljano solju i odležano oko 4 - 5 dana, zatim dobro natrljano mljevenim paprom i sušeno na buri oko 3 mjeseca. Za razliku od pršuta, špaleta se suši s kožom. Pravi istarski specijalitet. U nedostatku ove poslastice poslužit ce domaća šunka. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.8 (+4)
Jelo istarskog podneblja.Još kada ga suprug ponudi, što reći... ostaje jedino da mu uzvratimo - pranjem posuđa.
Divlje šparuge sa špaletom na postelji od palente

Sastojci

Palenta

  • oko 200 g kukuruznog brašna
  • 6 dl vode
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica soli

Preljev

  • 1 mac (stručak) vrhova divljih šparuga
  • 2 kom tankog mladog luka
  • 100 g istarske špalete (opcija: domaća šunka)
  • 50 g istarske pancete (sušena slanina)
  • 2 dl tekućeg slatkog vrhnja
  • po ukusu soli i papra
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 komadić (kao orah) maslaca

Priprema

Palenta

  1. U lonac staviti vodu, sol i ulje. Kada voda uzavri, postepeno usipavati brašno i stalno miješati palentarom. Kuhati uz miješanje (savjet: staviti kuhinjske rukavice i navuči rukave do njih jer palenta prska) tako dugo dok se palenta ne počne odljepljivati od lonca (cca 30 minuta).

 

Preljev od šparuga i špalete

  1. Šparugama otkidati (svježe) vrhove i prokuhati ih (3 - 4 minute). Ocijediti.
  2. Špaletu izrezati na kockice 2 x 2 cm (ako je već izrezana na fete usitniti je na trake), a pancetu nešto sitnije. Luk operite, posušite te narežite na kolutiće, bijeli dio i par kolutića zelenog dijela.
  3. Na maslinovom ulju i maslacu popržiti prvo kolutiće mladog luka, a potom dodati i jako kratko popržiti meso tek da dobije boju, zaliti slatkim vrhnjem i popapriti. Provjeriti slanost te po potrebi (i ukusu) dodati soli. Oprez, jer je i palenta slana. Sada dodajte ocijeđene vrhove šparuga. Lagano zagrijavajte dok preljev ne postane vruć.

 

Posluživanje

Na tanjure stavite palentu i prelijte je bogato ovim mirisnim preljevom. Uz jelo poslužite salatu od mladog zelenog radiča.

ŠPALETA: Stražnje svinjsko rame s nožicom, sa ili bez lopatice, natrljano solju i odležano oko 4 - 5 dana, zatim dobro natrljano mljevenim paprom i sušeno na buri oko 3 mjeseca. Za razliku od pršuta, špaleta se suši s kožom. Pravi istarski specijalitet. U nedostatku ove poslastice poslužit ce domaća šunka.

Prosjek: 4.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)