Slana savijača od sira

Autor: tatjana   (palac x 18456) |moji recepti

9
1/2 kg sviježeg kravljeg sira 1 dl kiselog vrhnja 5 jaja sol po ukusu rastopljeni maslac (ili ulje) za gotove kore Priprema Pomješati sir, vrhnje i jaja dok se sastojci ravnomjerno ne izmješaju pa posoliti po ukusu. Ako koristite gotove kore, jednu koru staviti na vlažnu, čistu kuhinjsku krpu, premazati rastopljenim maslacem (ili uljem), preko nje staviti još jednu koru, pa preko polovice rasporediti sir. Zarolati, krajeve zatvoriti da nadjev ne bi iscurio i preseliti na nauljen pleh za pečenje. Peči na 180°C, 20 minuta, izvaditi iz pečnice, pustiti da se malo prohladi, pa toplo (ne vruće, ali ne niti hladno) narezati i poslužiti.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+26) Lisnata savijača sa sirom i grožđicama Savijača (štrudla) sa pire krumpirom Savijača od sira Savijača od sira s višnjama Lisnata savijača sa sirom i grožđicama ›
UPDATE 17.9.2018. Savijača sa sirom može biti i slatka i slana. Ovdje je recept za slanu verziju popularne savijače.
Recepti - 1 - slika

Uz malo vremena i volje kore za savijaču mogu se napraviti i doma (i trud će biti nagrađen ipak profinjenijim okusom), ili kupiti gotove kore u dućanu. Ako kupujete gotove, bit će vam dovoljno 1/2 kg kora za savijače.

Sastojci za nadjev

  • 1/2 kg sviježeg kravljeg sira
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 5 jaja
  • sol po ukusu
  • rastopljeni maslac (ili ulje) za gotove kore

Priprema

Pomješati sir, vrhnje i jaja dok se sastojci ravnomjerno ne izmješaju pa posoliti po ukusu. Ako koristite gotove kore, jednu koru staviti na vlažnu, čistu kuhinjsku krpu, premazati rastopljenim maslacem (ili uljem), preko nje staviti još jednu koru, pa preko polovice rasporediti sir. Zarolati, krajeve zatvoriti da nadjev ne bi iscurio i preseliti na nauljen pleh za pečenje. Peči na 180°C, 20 minuta, izvaditi iz pečnice, pustiti da se malo prohladi, pa toplo (ne vruće, ali ne niti hladno) narezati i poslužiti.

 

Prosjek: 3.5 (+26)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Violeta Bolješić's

:p :p :p :p :p :p

2
Slika korisnika tatjana's

naprosto nema omjera jer sve ovisi o siru koji se koristi. napravi se nadjev i proba. ako treba, dodaje se sol (malo po malo) dok po vašem ukusu nije dovoljno slano. ponekad doslovno ne treba niti malo soli jer je sir dovoljno slan.

3
Slika korisnika natasa13's

hvala vam :)

4
Slika korisnika natasa13's

koji je omjer sir-sol za slanu savijaču. Svi uvijek napišu soli po želji, ali mora postojat nekakav omjer..... 1 kg sira - 1 mala žličica soli.... kako da ja to posolim, a ne presolim???

5
Slika korisnika naata's

Evo jednog prijedloga kako dopuniti ili "popuniti" ovu savijaču (baš sam danas tako radila):
*navedeni sastojci kao u gornjem receptu samo se u sir stave 2 jaja a 1dl vrhnja zamjeni se sa 2 žlice milerama (čaša od 400ml);
*premaz za kore se napravi od ostala 3 jaja, preostalog milerama, 1 čaše od jogurta griza, 1 žličica soli, 1 prašak za pecivo i 10 dag otopljenog i prohlađenog maslaca (ne margarina!!!radije ulje), sve zajedno dobro izmješati pjenjačom;
*SLAGANJE: koru premazati sa 4-5 žlica smjese, staviti drugu koru i ponoviti, staviti treću koru i na nju nadjev od sira. Meni ispadnu 4 savijače (ovisi koje tijesto kupujete), ako ostane smjese premažite savijaču izvana. Pečem na 220°C dok se dobro ne zažare.

6
Slika korisnika naata's

Ja ih zovem "instant štruklima" jer i ja radim sa gotovim korama, a onim pravima sladimo se kod mame!
Radim isto tako samo stavim 2-3 jaja i prije pečenja premažem mileramom (zbog večeg postotka m.m.) ili kiselim vrhnjem pomješanim sa kockicom otopljenog i prohlađenog maslaca.