Bučnica

Autor: tatjana   (palac x 1765) |moji recepti

6

Prava sezonska savijača, vrlo popularna u kontitnetalnoj Hrvatskoj. Odvažniji se mogu okušati u ovladavanju izrade domaćeg tijesta za savijaču za što će definitivno biti nagrađeni auntentičnim okusom bakine bučnice. Jednostavniji način je priprema bučnice s korama kupljenim na tržnici.

Recepti - 4 - slika

Nadjev

  • 60 dkg buče (tikve)
  • 30 dkg svežeg sira
  • 4 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • soli po ukusu

Tijesto

  • 25 dkg brašna
  • 2 žlice ulja
  • 2dcl vode
  • 1 žlica octa
  • prstohvat soli
  • 10 dkg maslaca

Priprema nadjeva od buče

Buču naribati i posloti pa ostaviti sat vremena da stoji. Nakon sat vremena (kad ste pripremili tijesto za domaće kore) buču ocijediti (protisnuti prstima da se ocijedi suvišna voda) i umiješati domaći sir (također oscijeđen), razmućena jaja, vrhnje i dosoliti po ukusu. Svaki domaći sir nije jednako slan, pa treba kušati prije dodavanja soli kako se ne bi presolilo. Jednoliko izmješati smjesu (može i prstima).
 

Priprema domaćih kora

Izmješati brašno s uljem, dodati mlaku vodu, ocat i sol. Dobro pomješati da se poveže pa prebaciti na pobrašnjenu plohu i umijesiti tijesto glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, premazati uljem i ostaviti na toplom da miruje otprilike pola sata. Sad stiže najkompliciranija faza koju se, uz malo pažnje ipak lako može svladati. Tijesto razvaljati valjkom najtanje što se može. Fino pobrašniti stoljnjak, prebaciti razvaljano tijesto i prstima s unutarnje strane (između stoljnjaka i tijesta) tijesto nastaviti razvlačiti sve dok ne postane toliko tanko da je prozirno. Odrezati deblje rubove tako da preostane kora koja je svuda jednako tanko razvučena. Ovako pripremljeno tijesto poškropiti rastopljenim maslacem i premazati polovicom nadjeva od buče i sira pa zarolati.

Svijaču savijajte od sebe tako pomažući se stoljnjakom, tako da ne dodrujete tijesto prstima. Isti postupak ponoviti i s drugom polovicom tijesta. Manje odvažni, ili oni s manje vremena, mogu koristiti i gotove kore. Za jednu savijaču uzmite dvije kore i poškropite ih rastopljenim maslacem, te premažite nadjevom i zarolajte. Bučnicu preseliti u namašćeni lim i premazati rastopljenim maslacem pa peči u pečnici 35 do 40 minuta na 200°C.

Prosjek: 5 (+959)
60 dkg buče (tikve) 30 dkg svežeg sira 4 jaja 2 žlice kiselog vrhnja soli po ukusu Tijesto 25 dkg brašna 2 žlice ulja 2dcl vode 1 žlica octa prstohvat soli 10 dkg maslaca Priprema nadjeva od buče Buču naribati i posloti pa ostaviti sat vremena da stoji. Nakon sat vremena (kad ste pripremili tijesto za domaće kore) buču ocijediti (protisnuti prstima da se ocijedi suvišna voda) i umiješati domaći sir (također oscijeđen), razmućena jaja, vrhnje i dosoliti po ukusu. Svaki domaći sir nije jednako slan, pa treba kušati prije dodavanja soli kako se ne bi presolilo. Jednoliko izmješati smjesu (može i prstima).   Priprema domaćih kora Izmješati brašno s uljem, dodati mlaku vodu, ocat i sol. Dobro pomješati da se poveže pa prebaciti na pobrašnjenu plohu i umijesiti tijesto glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, premazati uljem i ostaviti na toplom da miruje otprilike pola sata. Sad stiže najkompliciranija faza koju se, uz malo pažnje ipak lako može svladati. Tijesto razvaljati valjkom najtanje što se može. Fino pobrašniti stoljnjak, prebaciti razvaljano tijesto i prstima s unutarnje strane (između stoljnjaka i tijesta) tijesto nastaviti razvlačiti sve dok ne postane toliko tanko da je prozirno. Odrezati deblje rubove tako da preostane kora koja je svuda jednako tanko razvučena. Ovako pripremljeno tijesto poškropiti rastopljenim maslacem i premazati polovicom nadjeva od buče i sira pa zarolati. Svijaču savijajte od sebe tako pomažući se stoljnjakom, tako da ne dodrujete tijesto prstima. Isti postupak ponoviti i s drugom polovicom tijesta. Manje odvažni, ili oni s manje vremena, mogu koristiti i gotove kore. Za jednu savijaču uzmite dvije kore i poškropite ih rastopljenim maslacem, te premažite nadjevom i zarolajte. Bučnicu preseliti u namašćeni lim i premazati rastopljenim maslacem pa peči u pečnici 35 do 40 minuta na 200°C. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+959)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
osam - šest =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Zora Gibe's

Krasno, bas mi je dobro dosao ovaj recept za pravljenje domacih kora... Hvala lijepo za ovaj recept! :party:

Slika korisnika irena091's

Odličan recept za kore, samo me zanima zašto se rubovi trebaju rezati?
To sam čula već, ali nikoga do sada nisam pitala, a sada mi je prilika :)
I još me zanima mora li se poškropiti maslacem?

Slika korisnika migoh's

Prekrasno i sočno izgleda .Da,super objašnjenje za izradu kora.Baš ću probati :)

Slika korisnika Josipa Šarić Koturović's

ovo sam probala kod sestre i super je kolač moram ga i ja napraviti a i super što ste stavili recept za domače kore jel nevolim kupovne

"Još jedan recept iz TOP 50"